Nå er planene klare: Slik blir Steinkjers nye storstue for kultur

Plantegningene for Prosjekt Jakob er ferdige. Fire toppmoderne kinosaler, bibliotekåpningstid fra 6.00 til 23.00 og studentlokaler med røft utseende er blant det prosjektet skal inneholde når det står helt ferdig sommeren 2023.

DEL

STEINKJER: Det kunne kultursjef Leif Terje Nilsen i Steinkjer informere om da det tirsdag kveld ble avholdt et informasjons- og dialogmøte om prosjektet. Rundt 40 mennesker hadde tatt turen til Dampsaga for å få med seg «siste nytt», stille spørsmål og komme med innspill.

Lite utvendig, mye innvendig

Nilsen hadde med seg plantegninger som ble vist på storskjerm. Først ute var samfunnshuset, som i disse dager er under ombygging. Samfunnshuset skal når det i slutten av mars 2021 står ferdig, inneholde både kulturskolen, ungdomstjenesten i Steinkjer, kultursaler, en festsal, aktivitetssenter og studentlokaler.

– Det blir gjort lite med fasaden på det gamle samfunnshuset, men det bygges et heis- og trapperom på baksida av bygget. Det skal gjøre samfunnshuset mer brukervennlig enn før, sa Nilsen.

Innvendig er imidlertid endringene større. I underetasjen i bygget skal eksempelvis to dansesaler inn der det tidligere var basseng, bodegaen omgjøres til lager- og backstage-område, mens festsalen tas tilbake til sitt gamle format – uten et heisrom som tar opp plass.

Kultursjef Leif Terje Nilsen i Steinkjer informerte tirsdag kveld om Prosjekt Jakob. Til stede var blant andre Bjørn Gunnar Ericson (t.v.), som jobber i ungdomstjenesten i kommunen.

Kultursjef Leif Terje Nilsen i Steinkjer informerte tirsdag kveld om Prosjekt Jakob. Til stede var blant andre Bjørn Gunnar Ericson (t.v.), som jobber i ungdomstjenesten i kommunen. Foto:

Øker antall kinosaler

Kulturhuset skal stå ferdig sommeren 2023. Per i dag er en totalentreprise på bygget ute på anbud, med anbudsfrist i oktober. Det fysiske arbeidet med bygget vil gå i gang sommeren 2021, da med riving av eksisterende byggemasse på tomta.

I det nye kulturhuset er det bibliotek, museum, kino, storsal, folkeverksted, og galleri med mer som skal inn. I underetasjen der tar kinoen opp store deler av arealet. Kinoavdelingen skal nemlig inneholde fire toppmoderne saler, mot dagens tre, men antallet seter øker likevel ikke. Kinosjef Ketil Tronstad forteller at det har med tida vi lever i å gjøre.

– Trenden nå er at det dukker opp flere og flere filmer som skal vises på kino, og at disse blir lenger og lenger. Flere og flere filmer kommer også i flere versjoner, med norsk og engelsk tale, og i 2D og 3D. I tillegg fordeler besøket seg jevnere enn før. Folk er ikke like opptatt av å se en film den første kvelden, sier han.

– Vi begynner å se fram til å flytte på oss nå, legger han til.

Utvider åpningstida

Biblioteket får også boltre seg i mye plass, og strekker seg over to etasjer i delen av bygget som ligger nærmest samfunnshuset.

– Der skal man selv kunne gå inn fra seks om morgenen til elleve om kvelden om man har bibliotekkort. Det vil ikke være betjening der hele tida, men å kunne låse seg inn er bra for eksempelvis studenter, som ikke nødvendigvis har normal døgnrytme, smilte Nilsen under møtet.

Han skrøt også av det han forteller er svært gode fasiliteter både foran, bak og på scenen i det som skal bli storsalen i bygget.

– Der kan vi ta imot hva som helst.

Savner ungdomsengasjement

Møtet ble avsluttet med muligheter for publikum til å stille spørsmål og komme med innspill. Blant annet sa tidligere kommuneantikvar Robert Øfsti i Steinkjer at det er viktig å huske detaljene i arbeidet, og at det ikke er der man skal spare inn. Det kom også innspill om at man må huske å få ungdommen med på laget i prosessen man nå skal gjennom.

– Om 10-15 år er nesten alle av oss som sitter her på vei inn til aktivitetssenteret med rullator, så å legge vekt på ungdommen er kjempeviktig. Det er de som er framtida, ble det sagt fra salen.

– Det er ikke til å legge skjul på at vi har hatt utfordringer med å få ungdommen med så langt. Vi trenger et friskt pust inn i dette, og vil jobbe for å få det til, svarte Nilsen på det.

Artikkeltags