Fagfolk kritiske til effekten av spabehandling

Eksperter har vurdert den påståtte effekten av behandlinger som tilbys på norske spasentre. De er kritiske til det som loves.

Illustrasjonsbilde.  Foto: Johan Arnt Nesgård

Notiser

VG har bedt flere norske spa om å legge fram ingredienslister og dokumentasjon på effekt av ulike behandlinger. Deretter er det gjennomgått av eksperter.

Ingen vitenskap

– Her er det masse overdrevne beskrivelser og ting som åpenbart ikke har noe med vitenskap å gjøre, sier fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket. Han mener at det praktisk talt ikke er mulig å få reelle, varige forandringer på kropp og helse ved hjelp av en spabehandling.

Bekymret

Ola Lillenes er informasjonssjef ved Nasjonalt Forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin ved Universitetet i Tromsø. Han er bekymret for at folk med reelle helseproblemer kan tro at spabehandlinger kan hjelpe dem til å bli friske.

– Hvis du har et helseproblem som du kanskje ikke finner en kur på hos legen din, er det en viss mulighet for at du jakter løsninger andre steder. Som smertepasient vil du nok være ekstra obs på signalfraser som «smertelindrende» og betennelsesdempende, sier han.


Tror du spa-behandling er helsebringende?
Du må velge et alternativ
 
Relaterte saker:

Vil lage spa på nedlagt skole

Planlegger «Lille Thailand» på Okkenhaug skole i Levanger.

Bli med i badesklia

Heine Gjølga Olsen har prøvekjørt en av de to nye vannskliene i Dampsaga Bad for Trønder-Avisa. Se skilieturen her.

Her er tipsene for en vellykket Syden-ferie

For mange av oss er sommerens ferieuker kanskje de viktigste ukene i året og forventningene er skyhøye.

Notiser