Åpner for ubemannede bibliotek

Oslo (NTB): Både Sverige og Danmark har ubemannede bibliotek som er åpne langt utover kvelden. Nå kan de komme også i Norge.
Innenriks NTB

ABM-utvikling, Statens senter for arkiv, bibliotek og museer, mener at ubemannede bibliotek er en av de tingene som må prøves ut for å gjøre bibliotekene mer tilgjengelige.


I Danmark er over 20 bibliotekfilialer åpne utover kvelden uten at det er personale til stede. I Sverige er ordningen prøvd ut som et pilotprosjekt i Veberöd, et mindre sted øst for Lund. Her er det installert automatisk identifisering ved inngangen, der lånerne blir registrert med magnetstripen på lånekortet og en pinkode, eller med fingeravtrykkleser og pinkode.


Biblioteket i Veberöd holder nå åpent fra klokken 10 til 22, også i helgene. Det er personale til stede fram til klokken 17, enkelte kvelder til klokken 19, men med lengre ubemannede perioder i helgene. Det er bare personer over 18 år som har adgang til biblioteket i den ubemannede perioden.


– Vi har svært lite tyveri. Jeg tror ikke det kommer til å øke selv om det ikke er personale til stede, sier biblioteksjef Kristina Vince i Veberöd til fagbladet Bibliotekforum.


Fagforeningen for bibliotekarer, Bibliotekforbundet, synes ikke ubemannede bibliotek er noen god idé.


Interesseorganisasjonen Norsk Bibliotekforening ser derimot positivt på en slik ordning. (©NTB)

Innenriks NTB