Bygger tømmerhus i oldemors hage

Trude Larsen og Steinar Aurstad ville bo på landet. Nå stortrives de i sitt nye tømmerhus på hjemplassen til Trudes oldemor.

Det regnet og blåste hver eneste dag. Jeg måtte ligge på isoporplatene for at de ikke skulle forsvinne med vinden.

Nyheter

I Kastlia ligger et tømmerhus som tatt ut av eventyrene. Som selveste kongssetra i Espen Askeladd og de gode hjelperne troner det over Reinsvatnet, med utsikt til verdens ende.

Det har vært jobbet hardt noen år på den 90 mål store eiendommen. Og enda er det mye som gjenstår, før Trude Larsen og Steinar Aurstad legger vekk arbeidshanskene.

– Vi har flyttet nærmere 2.500 kubikk masse, det vil si omtrent 250 lastebillass, forteller Aurstad, som har gjort grunnarbeidet selv.

Formstabil konstruksjon

Bolighuset stor ferdig i 2013, og uthuset ble ferdigstilt og overlevert i forrige uke. Øverbygg i Snåsa har levert dem begge.

– Huset har en grunnflate på cirka 162 kvadratmeter, og alt er på ett plan. Vi skal bli gamle her, sier Larsen.

Vegger er laftet i lameltømmer med linull imellom for tetningens del.

– Lameltømmer består av seks deler som er limt sammen og freset som en tømmerstokk. Det gir en formstabil konstruksjon uten vridning og sprekker, forklarer Stein Ove Gjestad, byggeleder for Øverbygg.

Det dufter av tømmer og linolje i den luftige stua. Med en takhøyde på nesten fire meter under mønet, og åpen løsning inn til kjøkkenet, gir det et luftig og storslagent inntrykk.

– Vi har smurt inn veggene med en spesiell linolje både innvendig og utvendig. Den produseres av Møretyri, som er spesialist på tømmer. Nå slipper vi å tenke på tapet og sparkling, sier en tydelig fornøyd Aurstad.

Godt inneklima

Tømmerveggene puster og holder godt på varmen ifølge paret.

– Energien holder seg i veggene. Vi har brukt knappe 9.500 kilowatt på et år, det er halvparten av en gjennomsnittsbolig og bedre enn mange passivhus, hevder Aurstad.

De eneste ventilene i huset er ventillister i vinduene, selv ikke på badet har det vært nødvendig med mekanisk ventilasjon.

– Tømmeret tar til seg og slipper fra seg fukt og varme. Noe som bidrar til godt inneklima, sier Gjestad.

Godt grunnarbeid

I Betonggulvet er det lagt vannbåren jordvarme som gir en behagelig varme i skifergulvet som strekker seg gjennom alle rom.

– Steinar har gjort en formidabel jobb med grunnarbeidet og støypingen av plata. Det er sjeldent vi kommer til en byggeplass hvor det er gjort så godt forarbeid, sier Gjestad.

Aurstad begynte gravearbeidet 13. april, 13 mai kom Øverbygg med byggesettet.

– Det regnet og blåste nesten hver eneste dag. Jeg måtte ligge på isoporplatene for at de ikke skulle forsvinne med vinden, minnes Aurstad.

Alt av varme, elektrisitet og vann skulle støypes inn i plata, så det gjaldt å få detaljene rett.

– Det var litt spenning knyttet til om det kom opp på rett sted da huset kom på plass, men det gikk bra, sier Larsen med et smil.

Uthus i samme stil

Som et ekte tømmerhus skal, har selvfølgelig også tunet i Katstlia torvtak, både våningshus og uthus.

– Torvtaket er levert av Fossli Torv på Frosta. Det er viktig å få tyngden over tømmerkonstruksjonen, for da setter tømmeret seg bedre. Veggene vil være levende i to til tre års tid, forklarer Gjestad.

I sommer har et nytt bygg tatt form på tunet. Et uthus i to etasjer.

– Det er veldig skrånende terreng her, så vi valgte en konstruksjon med ferdigelement fra Hårr Betong i sokkelen og tømmerkasse fra Øverbygg på toppen. Her får vi lagerplass på hemsen, verksted og garasje. I sokkelen skal 20 sauer flytte inn i høst, sier Larsen.

I oldemors fotspor

Tomten har vært i familien i generasjoner. Da Trude Larsen og Steinar Aurstad begynte med planleggingen bodde Trudes gammelonkel i en gammel stue på gården.

– I de første planene hadde vi tegnet inn en leilighet til han i bygget, men han rakk ikke å oppleve byggeprosessen dessverre, forteller Larsen.

Hun syns det er godt å være tilbake i barndommens paradis.

– Jeg var her mye som liten, og vi var her mye og hjalp gammelonkel på slutten. Vi bodde faktisk på kjøkkenet i den gamle stua, i nesten et år før bygginga. Det er godt å bygge opp denne plassen igjen, sier Larsen.

Relaterte saker:

Deler hyttedrømmen viralt

Jannicke Løding fra Verdal har dokumentert og delt familiens hyttebygging heftig på Instagram og Facebook. Nå får hun Bonytt og Hytteliv på besøk.

Kjøkkenprat med en blogger

Jorid Kjølsvik Kvam har interiør og design som lidenskap, og deler det meste på noeblog.com