Healer dømt i ankesak for kvakksalveri mot kreftsyk kvinne som døde

En 71 år gammel healer har fått skjerpet straffen for behandling av en kreftsyk kvinne.

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes presset helbrederen kraftig under rettssakens første dag. Helbrederen har anket saken der han ble dømt for brudd på loven om alternativ behandling.  Foto: Johan Arnt Nesgård

Nyheter

Mannen ble dømt for brudd på kvakksalverloven og 30 dagers betinget fengsel i Inntrøndelag tingrett i Steinkjer i 2014, men straffen ble skjerpet til 60 dagers betinget fengsel da saken nylig var oppe i Frostating lagmannsrett, melder NRK. Mannen må også betale sakskostnader på 4.000 kroner.

Mannen nektet straffskyld da saken var oppe i Inntrøndelag tingrett, men fikk 30 dagers betinget fengsel for å ha behandlet kreftsykdom hos en kvinne i 50-årene, som nå er død. Nå er han altså også dømt i lagmannsretten.


Helbreder dømt til betinget fengsel

Helbrederen skal ha oppfordret kvinnen til å droppe cellegift, fordi den tok bort effekten av hans alternative behandling. Nå er han dømt.


Behandlingen var ikke klarert med behandlende lege, noe som er et kriterium for at alternativ behandling skal være lovlig.

Dette er saken:

Det var overlege Tom-Harald Edna ved Sykehuset Levanger som først varslet helsetilsynet om saken. Helsetilsynet oversendte saken til riksadvokaten – som beordret etterforskning. Helbrederen var tiltalt for å ha brutt loven om alternativ behandling. Behandleren ga en kreftsyk kvinne, som nå er død, healing som kreftbehandling i 2010 – også mens kvinnen var pasient ved Sykehuset Levanger.

Under behandlingen av den kreftsyke kvinnen høsten 2010 reagerte overlege Edna – og alle kollegene på avdelingen – kraftig på atferden til helbrederen.

Mannen trosset ifølge de pårørerende ders ønske og oppsøkte henne nærmest daglig på sykehuset – hvor han ifølge dem skal ha gitt kvinnen falskt håp.

– Helbrederen sa hele tiden: Du skal bli frisk. Alle vi andre så at hun holdt på å dø. Det rev oss opp innvendig, sa Edna i retten da saken gikk for første gang i november 2014.

I dommen fra tingretten står det blant annet at det ikke hersker tvil om at behandlingen har foregått i forståelse med avdøde og at hun var klar over behandlingen.

Relaterte saker:

Helbreder dømt til betinget fengsel

Helbrederen skal ha oppfordret kvinnen til å droppe cellegift, fordi den tok bort effekten av hans alternative behandling. Nå er han dømt.

Healer hevder fortsatt at han er uskyldig

Ble dømt til 30 dagers betinget fengsel for brudd på lov om alternativ behandling. Mandag startet ankesaken.