Dømmer navnet til det nye universitetet Nord og ned

Fra nyttår blir HiNT en del av et splitter nytt universitet. Men det nye navnet får fagfolk til å se rødt.

Navneslakt: Språkprofessor Sylfest Lomheim (over), språkforsker Finn-Erik Vinje og førsteammanuensis Laila Sakshaug ved HiNT har lite positivt å si om navnevalget ved det nye universitetet.  Foto: Johan Arnt Nesgård

Nyheter

Forrige uke bestemte regjeringen at høgskolene i Nord-Trøndelag og Nesna fusjonerer med Universitetet i Nordland. Resultatet blir Nord universitet, som ser dagens lys allerede 1. januar 2016.

Men det nye navnet skaper problemer for universitetet. Flere fagansatte og eksterne eksperter har nemlig svært lite positivt å si om det nye navnet.

I saken over kan du se hva studentene synes om det nye navnet.

Førsteamanuensis Laila Sakshaug ved lærerutdanningen på Høgskolen i Nord-Trøndelag sier navnet har flere problemer ved seg.

– Det er klønete fordi det både bryter med mønsteret i bransjen, men også fordi det ikke gjenspeiler de ulike fagmiljøene. Nord? Jeg tror ikke ansatte i Stjørdal, Levanger eller Bodø mener de er spesielt langt nord, sier hun.

Sakshaug legger vekt på at dersom de som bestemte navnet hadde brukt bestemt form, med bindestrek, så hadde det vært noe annet.

– Men det har de altså ikke. Når det står som det gjør, altså Nord universitetet, så fungerer det veldig dårlig. Det er tydelig for meg at de ikke har snakket med fagfolk før de bestemte navnet. Det ville vært lurt.

Språkprofessor Sylfest Lomheim går enda lengre i sin beskrivelse av det nye navnet.

– Nord universitet er et dårlig navn. Det sier absolutt ingenting om den nye institusjonen. Det er tydelig for meg at de ikke har kvalitetssikret navnet med noen språkeksperter, det er sikkert og visst, sier Lomheim.

– Skjevt ut

Den tidligere direktøren for Språkrådet mener det nye universitetet har kommet skejvt ut fra hoppkanten.

– De har ikke kommet ut i svevet engang, så jeg vil råde dem til å kaste prestisjen i prosessen og begynne helt på nytt. De må ta en ny runde, for dette navnet bryter for mye med den etablerte navngivingen i sektoren, sier Lomheim og ramser opp Universitetet i Oslo, Universitetet i Agder og lignende.

– Klønete

Også andre språkforskere har reagert på navnet.

– Dette var klønete greier og et rart navn. De burde ringt meg først for å få råd. «Nord universitet» er vrient. Det er sånn at man stusser når man ser det på trykk, sier språkforsker Finn-Erik Vinje til NRK Nordland.

– Hvorfor navnet Nord universitet, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)?

– Det er et noe utradisjonelt navn ettersom det snus litt om med universitet og nord. Institusjonene selv spilte inn navnet og vi la avgjørende vekt på det. Jeg har stor tro på at de klarer å fylle universitetet med innhold og bli enig om en tydelig og klar retning og profil på det nye universitetet.

Regjeringen og de tre institusjonene initierte en navnekonkurranse der det kom inn over 300 forslag.

Rektor Steinar Nebb ved HiNT opplyser i en pressemelding at både ansatte og øvrige har fått sagt sitt.

– Det nye navnet er omforent mellom de tre institusjonene og vil virke samlende for det nye universitetet. Navnet peker på at universitetet har virksomhet nord i Norge, men også at vi er nord i verdenssammenheng, noe som harmonerer godt med våre internasjonale ambisjoner, sier rektor Steinar Nebb ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.

Relaterte saker:

Nord universitet får kritikk for navnet

Det nye midtnorske universitetet skal hete Nord universitet. Men det er ikke alle som skjønner hvorfor.

Ministeren: – Derfor måtte vi ha et nytt universitet

Kongen har i dag vedtatt det nye midtnorske universitetet. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen forteller her hvorfor det måtte skje.

Nå er HiNT historie

Nytt universitet vedtatt i dag. Får navnet «Nord Universitet».

Nytt universitet vedtatt - her er nyrektoren

Styrene ved Høgskolen i Nord-Trøndelag og Universitetet i Nordland slås sammen. Ny rektor fra Nordland.