Fikk botulisme etter rakfiskmiddag

Spiste dårlig rakfisk i Steinkjer og ble syk.

En person havnet på sykehus etter å ha spist dårlig rakfisk. 

Nyheter

I mars fikk Mattilsynet via kommuneoverlegen/smittevernlegen i Steinkjer beskjed om at en person var blitt syk av botulisme etter å ha spist et måltid med rakfisk.

«Smitteutbruddet» var knyttet til et enkelt måltid, og pasienten var allerede lagt inn på sykehus da Mattilsynet kom inn i bildet.

Alvorlig lidelse

Mattilsynet definerer ikke dette ikke et utbrudd ettersom det begrenset seg til en person.

Botulisme er en alvorlig lidelse forårsaket av en nervegift laget av bakterien Clostridium botulinum Botulintoksinet. Bakterien trives særlig i mat som oppbevares over tid (hermetiserte grønnsaker, salt kjøtt, pølser, spekeskinke, salt fisk etc.).

Rakfisk utsatt

Spesielt potent smittekilde i Norge er hjemmelagd rakfisk, hvor fiskekjøttet har blitt forurenset under produksjon av enten tarminnhold fra fisken selv, eller fra jord, hvor bakterien finnes naturlig.

Rakfisk lages under kontrollert anaerob gjæring uten oksygen. Denne prosessen påvirker ikke bakterien, da den også er lever uten oksygen. Rakfisk produseres også uten varmebehandling.

Kan være dødelig

Symptomene på botulisme er lammelse av øye-musklene, tørrhet i munnen, svelgebesvær og talebesvær. I alvorlige tilfeller kan det være dødelig. Det kan gå noen timer til et døgn før symptomene melder seg.

Enhver form for botulisme er svært sjeldent, og det går år mellom hver gang man ser alvorlige tilfeller i Norge. Til sammen ble det rapportert 48 tilfeller, og ett dødsfall i Norge i perioden 1977-2012.