Gripende teater om digital mobbing

– Huze bør være stappfullt av foreldre til kveldens forestilling.

Nittedal teater viste torsdag forestillingen #hengdeg for rundt 200 elever ved 9. trinn i Steinkjer. 

Nyheter

Rundt 200 elever fra 9. trinn i Steinkjer fikk torsdag sjansen til å se Nittedal teater fremføre stykket #hengdeg.

– Vi i teatergruppa følte vi nådde fram til elevene og merket tydelige reaksjoner i salen, sier skuespiller Sander Cohens.

Da var det elevene fra Egge ungdomsskole som var til stede. En elev ved denne skolen ble nylig utsatt for stygge trusler som ble meldt til politiet.

LES OGSÅ: Skolelever mottok drapstrusler på nett

Denne episoden ble omtalt i pressen, og det er grunn til å tro at hendelsen lå i bakhodet til flere av elevene mens stykket pågikk.

– Jeg kjente meg godt igjen. Jeg skjønner rett og slett ikke hvorfor så mange ikke tenker gjennom hvordan det du skriver kan oppfattes av mottakeren, sier Tonje Hammer Sæter (14) til Trønder-Avisa.

Foreldreforestilling

Torsdag kveld er alle foreldre til alle ungdomsskoleelever ved skolene i Steinkjer sentrum invitert for å overvære stykket, og debatt etterpå.

– Her bør det bli stappfullt. Dette er en verden de voksne bør ha innblikk i, sier Arild Høyem fra ungdomstjenesten i Steinkjer kommune.

«Sosiale medier skaper avhengighet, tittermentalitet, ukritisk selvutlevering, og man kan anonymisere, redigere og glorifisere fremstillingen av sitt eget "jeg". Isolerte bak hver sin skjerm, gjemt bak hver sin maske. Sitter vi ensomme og med et inntrykk av en uoppnåelig og perfeksjonert omverden en ikke makter, eller tør å ta del i. #hengdeg har et nakent uttrykk, som baserer seg på et digitalt språk med virkningsfulle audiovisuelle kulisser, og blir for mange et sterkt møte med en brutal virkelighet» skriver Nittedal teater om stykket.

Han får støtte av helsesøster Sigrid Grøtan Øksnes ved Egge ungdomsskole. Hun er selv ikke veldig aktiv på sosiale medier, men har likevel ikke noen problemer med å bli grepet av teaterstykket.

– Alle foreldre vil ha nytte av dette. Stykket er en brutal påminnelse om ungdommens hverdag, sier Øksnes.

Vold og forventningspress

I dagens digitaliserte samfunn foregår store deler av kommunikasjonen på nett. Teaterstykket #hengdeg setter søkelyset på digital mobbing og konsekvensene av dette. Den viser tydelig den tøffe hverdagen dagens ungdom eksponeres for gjennom vold og forventningspress.

Relaterte saker:

MOT ble redningen for Silje

Silje R. Sandnes (17) fra Snåsa har selv opplevd å bli mobbet. For henne var MOT redningen. Nå er hun oppgitt over at MOT alltid foreslås kuttet når kommunene må spare penger.

Skoleelever mottok drapstrusler på nett

En elev ved Egge ungdomsskole i Steinkjer mottok nylig alvorlige trusler og sjikane via nettstedet Kiwi. Saken ble anmeldt til politiet, men alt tyder på at saken blir henlagt.

– Feil å henlegge

Politiet burde ikke ha henlagt mobbesaken ved Egge ungdomsskole.

Mobbing forekommer

STEINKJER: Elever i 10 B ved Steinkjer ungdomsskole kjenner seg ikke helt igjen i resultatene fra spørreundersøkelsen som viser skoleelever har oppelvd trusler, vold og seksuelle overgrep etter nettbruk. Men de vet at digital mobbing forekommer.

Sterkt møte med mobbingens virkelighet

Flere av elevene ved Steinkjer ungdomsskole måtte trøste hverandre mens tårene rant etter et sterkt møte med mobbingens virkelighet.