Mistet katten på flukt fra Irak - fant den på internett i Tyskland!

Familien har fått bekreftet at det er deres katt som befinner seg i Berlin, og aksjonsgruppen som har jobbet med å finne kattens familie planlegger nå å reise til Norge og Steinkjer med katten.

Suva Al Alaf og barna Rehab (18), Hakam (17), Maab (12), Albab (11) og Ansab (9) Hasan håper de snart kan gjenforenes med katten Kunkush.  Foto: Tone E. Berg

På en facebookside med arabisk tekst søkes det etter eierne av den lyse katten som ble funnet på Lesvos. Foto: Privat/Facebook 

Suva Al Alaf og de yngste barna Maab (12), Albab (11) og Ansab (9) Hasan fotografert like før de krysset Middelhavet fra Tyrkia til Hellas. I kurven ligger katten Kunkush. Foto: Privat/Facebook 

Katten som en dyrevernorganisasjon har tatt ansvar for etter at den ble funnet på Lesbos i november befinner seg i Berlin og har fått navnet Dias. Foto: Privat/Facebook 

Suva Al Alaf og barna Rehab (18), Hakam (17), Maab (12), Albab (11) og Ansab (9) Hasan på en busstasjon i Hellas. I den lyse kurven ligger katten Kunkush. Foto: Privat/Facebook  

Nyheter

Da familien Al Alaf hoppet i land på Lesvos etter å ha vært 10 dager på flukt, mistet de katten sin. Mens katten trolig endte opp i Berlin, bor de i Steinkjer.

Den utrolige historien har vært omtalt i både i norske TV2 og i internasjonale medier - som har etterlyst familien. Av alle steder klarte Trønder-Avisa å lokalisere dem i Steinkjer. Nå håper enken og de fem barna å få katten sin tilbake.

– Jeg er sikker på at det er han. Helt sikker, sier Suva Al Alaf  (42) og studerer bildene som er tatt av en hvit katt med gule øyne som akkurat nå befinner seg i Berlin.

– Jeg så det med det samme. Jeg kjenner det her, fortsetter fembarnsmoren og trykker hånden mot hjertet.

Det har vært noen tøffe måneder for den irakiske enken som nå bor med sine barn i kjelleren på en enebolig i Steinkjer.

Tok katten med

Sammen med sine to eldste barn, 18 år gamle Rehab Hasan og 17 år gamle Hakam Hasan, forteller Suva om dager med frykt, hvor verken hun eller barna turte å gå ut. Fram til i høst bodde de i IS-kontrollerte Mosul, og jentene fikk ikke lov til å gå på skole.

– Siden mannen min døde av kreft, hadde vi ikke noe mannlig familieoverhode. Da IS-soldater fortalte at de skulle gifte seg med meg og den eldste datteren min, måtte vi flykte, sier Suva.

De la i vei til fots og gikk timevis sammen med en annen familie på vei fra Irak mot Tyrkia.

I en kurv med lokk hadde Suva puttet den knapt tre år gamle hannkatten Kunkush.

Flyktet til fots

– Hjemme i Mosul pleide han å ligge oppe ved hodet mitt og sove, sier Suva og smiler med tårer i øynene.

Hun tar fram telefonen og viser Kunkush som kattunge. På et annet bilde sitter han på et rødt teppe i familiens romslige enebolig i Mosul.

Fembarnsmoren har også bilder fra flukten i fjellet.

– Vi var redde. De minste døtrene mine ble veldig slitne. Vi gikk 20 timer, hvilte tre, og måtte bare fortsette videre, forteller hun.

I kurven lå Kunkush som ble tatt opp for å få mat, kos og drikke når de andre rastet.

Krysset Middelhavet

Tre døgn tok flukten over fjellet. Så gikk familiens ferd videre, delvis til fots, delvis med buss og tog.

Suva blar videre på telefonen der hun finner bildet av familien, med Kunkush i kurven. Ett av de er tatt like før de skal krysse Middelhavet fra Tyrkia til Hellas i gummibåt.

– Kunkush var stille. Kurven så ut som en hvilken som helst annen kurv med mat, sier Rehab.

Hakam forteller at da de skulle gå i land på Lesvos etter den timelange båtturen, hjalp han moren sin i land.

– Plutselig ble Kunkush skremt av noe, og smatt ut av kurven sin. Vi lette og lette, men fant han ikke, sier Rehab.

Ville til Norge

Suva forteller at de ble bedt av hjelpepersonellet om å dra videre.

– Folk fra Røde Kors lovte at de skulle varsle oss når Kunkush ble funnet. Vi hørte ikke mer, sier Rehab.

Da familien kom til Lesvos i slutten av oktober, hadde de vært på flukt med katten gjennom i ti døgn.

– Da vi dro fra Mosul, hadde vi ikke bestemt oss for hvor vi skulle. Vi måtte bare bort, sier Suva.

Underveis fant de ut at de fleste flyktningene valgte Tyskland eller Sverige.

– Vi tenkte det kom til å være færre flyktninger i Norge. Dessuten så skolesystemet ut til å være bra. Derfor fortsatte vi reisen helt til vi kom til Oslo, sier Rehab.

Sendt til Steinkjer

Om morgenen den 10. desember ble familien sendt fra hovedstaden til det desentraliserte asylmottaket i Steinkjer. Da hadde det gått nøyaktig tre måneder siden de forlot hjemmet sitt i Mosul.

I Steinkjer flyttet de inn i en enebolig med andre familier. Med små og store bor det 22 personer i huset.

Familien er likevel overbevist om at det også er husrom for en katt.

Fredag kveld kom det nemlig en melding fra en bror av Suva. Han hadde oppdaget en etterlysning etter eierne til en hvit katt som ble funnet på Lesvos i november.

Etterlysningen fra dyrevernsorganisasjonen som har tatt seg av katten og nå plassert han i et «fosterhjem» i Berlin, har blitt fanget opp av både av norske og internasjonale medier.

Organisasjonen har opprettet en egen Facebook-gruppe. Der har det blitt donert penger for å få katten undersøkt av veterinær og sendt til Berlin, siden mange av flyktningene som krysset Middelhavet i denne perioden dro til Tyskland.

Naboene hjelper

- Det er jo en helt utrolig historie, sier Torunn Austheim og ler.

Hun og ektemannen Steinar Krokstad har kjent familien siden de ankom nabolaget.

– Jeg visste jo at familien hadde hatt katter, og var glad i katter, men at det var dette som lå bak, ante jeg ikke, sier Torunn.

Hun beskriver en gledestrålende og delvis gråtende Rehab som kom på besøk da hun hadde fått melding om og sett bildene av katten som befant seg i fosterhjem i Berlin.

Søker gjenforening

Steinar har hjulpet Rehab med å opprette kontakt med organisasjonen.

– Nå venter vi alle spent på om vi lykkes med gjenforening. De har fortalt at de vil sjekke at familien i Steinkjer faktisk er eierne til katten, forteller Torunn.

Selv er ikke familien i tvil om at det er deres katt som etterlyser eierne sine gjennom egen facebookside.

– Hvem andre tar med seg en katt på flukt over Middelhavet? sier Rehab og smiler.

Relaterte saker:

– Katten blir et lyspunkt

Flyktningene mistet katten etter å ha krysset Middelhavet. Snart kommer den trolig til Steinkjer. – Et lyspunkt i alt det triste, sier sanitetskvinne Berit Thorsrud.