Identifisert overgrepssiktet mann filmet og delt på sosiale medier

En mann fra Nord-Trøndelag ble mandag identifisert i en video på sosiale medier med påstand om å være pedofil. – Meget bekymringsfullt, sier politiet.

Uønsket besøk: Mannen fra Nord-Trøndelag har her fått besøk på sitt hotellrom, hvor besøket ble filmet og senere lagt ut på facebook. Foto: Skjermdump av video  Foto: Skjermdump

Nyheter

Mannen i 50-årene ble søndag filmet på et hotell i Ringerike og identifisert med påstand om å være pedofil. Videoen ble lagt ut på sosiale medier dagen etter.

På videoen ser vi en hotellansatt som låser inn en privatperson på rommet til en av hotellets gjester. Personen beskylder hotellgjesten for å ha opprettet en profil på sosiale medier hvor han søker unge jenter. Han sier også at politiet er varslet og at de er underveis til hotellet.

Filmes og identifiseres

Hele seansen filmes og hotellgjesten er lett å identifisere. I tillegg legges det ut et portrettbilde av hotellgjesten i videoen og hotellgjestens navn nevnes tydelig i videoen. Det fortelles også at han er på hotellet for å møte en 13 år gammel jente. Etter at videoen ble lagt ut på sosiale medeier, har den spredt seg i voldsomt omfang, og mannen i 50-årene får hard medfart i kommentarfeltene.

Politijurist Theo Dretvik ved Nord-Trøndelag politidistrikt synes det han ser på videoen rett og slett er forferdelig.

– Jeg synes dette er fryktelig å se på. At privatpersoner går det skritt å legge ut slike videoer er meget bekymringsfullt, sier Dretvik.

Han viser til at hotellgjesten er godt identifiserbar og at slik identifisering kan få store konsekvenser for den det gjelder. Dretvik forstår at folk kan reagere negativt når det er mistanke om pedofili, men å legge ut videoer hvor en ikke kjenner sannhetsinnholdet mener Dretvik er en uakseptabel måte å agere på.

– I slike tilfeller vet en aldri om det dreier seg om skyldige personer. Dermed kan en bidra til at uskyldige mennesker blir stemplet for livet. Også nær familie vil bli hardt rammet, sier Dretvik som mener det minner om gapestokk.

– Gapestokk

Dretvik mener det som her er gjort både kan rammes av politiloven og personvernloven.

– En slik konfrontasjon skal kun gjøres av politiet. At andre gjennomfører en provokasjon kan bidra til å ødelegge bevis, sier Dretvik.

Han vil også poengtere at personer som deler slike videoer kan ha gjort en kriminell handling.

Politiet i Sør-Øst politidistrikt ble tipset av bakmennene i forkant av at de tok seg inn på rommet til hotellgjesten.

Under etterforskning

– Jeg kan bekrefte at vi ble kontaktet og dro til stedet etter å ha gjort noen undersøkelser i forkant. Hotellgjesten ble tatt med inn til avhør og er nå siktet og under etterforskning for seksuell adferd med barn under 16 år, sier etterforskningsleder Christian Berge ved Sør-Øst politidistrikt.

Selv om hotellgjesten er under etterforskning, synes også Berge at videoen som ble lagt ut er meget kritikkverdig. Berge ser ikke bort fra at også lovligheten av dette vil bli etterforsket.

Også Datatilsynet er sterkt kritisk til fremgangsmåten som er benyttet. På generelt grunnlag mener juridisk direktør Kim Ellertsen at skadene ved å henge ut personer på sosiale medier kan være uopprettelige. Han viser til at det her publiseres en beskyldning som ikke er bevist.

– Det er ikke uten grunn at også politiet er svært tilbakeholdne med å identifisere folk i offentlighet, sier Ellertsen.

Han mener det er ekstra viktig å rette en pekefinger mot all identifisering på sosiale medier i en tid hvor tilgjengeligheten er bedre og delingskulturen mer utbredt enn noen gang før.

På videoen ser vi at en ansatt ved hotellet låser inn en privatperson som bidrar til identifiseringen og gjør filmingen mulig.

Beklager rutinesvikt

Hotellets direktør ønsker ikke å kommentere forholdet, men henviser til driftsdirektør Simen Vinge Comforthotellene i Norge.

– Er dette vanlig prosedyre ved dette hotellet?

– Det er det ikke. I helgen oppsto det en skjerpet situasjon ved ett av våre hoteller hvorpå det skjedde en rutinesvikt, sier Vinge.

Han viser til at hotellets retningslinjer er helt klare på å beskytte retten til privatliv både for hotellets gjester og de ansatte.

– Utover situasjoner hvor vi får anmodning fra politiet, slippes ingen eksterne inn på hotellrommene uten at våre gjester har akseptert dette i forkant, sier Vinge.

Han beklager rutinesvikten på det sterkeste og sier at hotellet nå har iverksatt tiltak for å sikre at slikt ikke skjer igjen.