Forvirring rundt markedsføring av økologisk mat

Riksrevisjonen mener den merkenøytrale markedsføringen av økologisk mat er for dårlig, men aktørene er ikke enige om hvem som har ansvaret.

Et utvalg økologiske varer i en Many-butikk.  Foto: Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Nyheter

I februar slaktet Riksrevisjonen satsingen på økologisk landbruk, og en av grunnene til dette er manglende generisk, altså merkenøytral, markedsføring, skriver Nationen. Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (H) svarte at han først og fremst anså økomarkedsføring som kjedenes og merkenes ansvar.

– Argumentasjonen og markedsføringa som brukes om konvensjonelt landbruk, er det samme som brukes om økologisk landbruk andre steder. Vi har også industrilandbruk her i Norge, men det kommer ikke fram i informasjonen som når ut til forbrukeren, mener Ola Elvestuen (V), leder for Stortingets energi- og miljøkomité.


Kjøper du økologisk mat hvis du har muligheten?
Du må velge et alternativ

Matmerk, som har ansvar for den generiske markedsføringen, gjør hva de kan innenfor sine rammer, sier administrerende direktør Nina Sundqvist. Samtidig mener økoprodusenter og -organisasjoner at samvirkene er for dårlige til å promotere økologisk mat, mens Tine sier at etterspørselen etter økologisk melk ennå er for lav.

I 2010 vedtok Stortinget at 15 prosent av landbruket skulle være økologisk innen 2020. Økologisk mat kjennetegnes av liten bruk av tilsetningsstoffer, god velferd for husdyr og ingen bruk av kjemiske plantevernmidler

Relaterte saker:

Her er en liste over Åres restauranter

Åre har en bred og variert restaurantflora der mye baseres på moderne svensk mat med påvirkninger fra hele verden.

Erstatning på 2,8 mill. i Verdal

Vel 10,1 millioner kroner ble utbetalt i erstatning etter rovdyrskader i Nord-Trøndelag i fjor. Størst var tapene i Verdal, der 33 sauebønder fikk erstattet 1.017 søyer og lam.

Enighet om reindriftsavtale

Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) og Staten ble tirsdag enige om ny reindriftsavtale for perioden 1. juli 2016 til 30. juni 2017.

Nok en gang Norges tilskuddskonge

Den nordtrønderske samdriften Jamtsve/Hanemo i Namdalseid troner igjen på toppen av tilskudds-statistikken over jordbruksforetak som mottar produksjons- og avløser-tilskudd.

Trendforsker tror vi går mot enklere mat

I villniset av spesialprodukter, ekstremdietter, matlaging fra bunnen av og politisk korrekte valg er det mange som blir forvirret og lei alt matmaset.

Mener vi har blitt en nasjon av moralske matsnobber

Interessen for hjemmelaget mat av miljøvennlige, ferske råvarer handler om langt mer enn sunnhet og helse. Det moralske aspektet er også viktig, viser en ny rapport.

Til deg som er fagorganisert!

Torgeir Strøm, 1.kandidat for Nord-Trøndelag SV.

Dødelig soppinfeksjon blant villaks i Murmansk

Fiskere i flere av Kolahalvøyas største lakseelver rapporterer om et større utbrudd av den dødelige soppen Saprolegnia blant villaksen.