Stjørdalsmalt kan bli eksportvare

Malt fra Stjørdal kan bli til øl i USA og i Canada.

Maltes: Roar Sandodden fra Alstadberg håndbryggeri malter korn til ølproduksjon.   Foto: Børge Wahl

Nyheter

Interessen for det det særegne maltølet fra Stjørdal øker internasjonalt.

– Over alt opplever vi at kortreist øl har økende interesse. Også i utlandet merker vi at det trønderske maltbaserte ølet har blitt lagt merke til, forteller Roar Sandodden, som driver Alstadberg tradisjonsbryggeri.

Tror på eksport

– Tror du Alstadberg-ølet kan bli en eksportvare?

– Vi har henvendelser fra både Canada og USA. Samarbeidet vårt med Klostergården bryggeri på Tautra kan ende med eksport, sier Sandodden.

Sandodden forteller at de stadig har besøk fra andre produsenter, nasjonalt som internasjonalt. Nylig besøkte nye EC Dahls bryggeri tradisjonsbryggeriet, sammen med representanter fra Brooklyn Breweries.

– Interessen i USA og Canada har tatt av. I april kommer det blant en stor artikkel om maltølet i et amerikansk øl-magasin med mer enn 150 000 lesere. I Canada er det holdt en rekke bransjeforedrag om maltølet vårt, forteller Sandodden.

Voldsom interesse

– Hvorfor tror du folks interesse for maltølet fra Stjørdal er så stor?

– Generelt er det en økende interesse blant folk for kortreiste produkter. Vi opplever en voldsom interesse for maltølet, sier Sandodden.

Han tror også den store interressen kan ha noe å gjøre med at Alstadberg tradisjonsbryggeri på Skatval er de eneste som tørker malt med bruk av ved, slik de gjorde det på gårdene i Stjørdal i riktig gamle dager. Tradisjonsbryggeriet bruker dessuten lokalt korn i prosessen.

Samarbeid med klostergården

Roar Sandodden og Alstadberg tradisjonsbryggeri har inngått omfattende samarbeid med Jørn Anderssen fra Klostergården håndbryggeri på Tautra. Noe som så langt ser ut som en suksessoppskrift. Alstadberg leverer malten som Klostergården bruker til å produsere Alstadberg maltøl. Kornet maltes og tørkes over åpen ild, noe som gir Alstadberger maltøl en markert røyksmak.

Verdens største såinnhus

– Hjemme har jeg et såinnhus der jeg kan bearbeide 200 kilo korn. På det nye såinnhuset som nå bygges på Klostergården regner vi med å kunne bearbeide et tonn korn av gangen. Dette vil bli verdens største såinnhus, forteller Roar Sandodden.

Klostergårdens Alstadberger er det første ølet som har fått spesialitetsmerke. Ølet har vært i salg gjennom Vinmonopolet siden mai i fjor.