Redningsaksjon for Nordlandshesten

I dag finnes det 3.000 hester av rasen Nordlandshest, også kalt Lyngshest. Dette gjør rasen til en av de minste i verden, målt i antall.

Hingsten Bjørkemåne ble lørdag sluppet sammen med fire hopper på Ekne i Levanger. Og da tok det ikke lang tid før det ble fart på sakene!

  Foto: Svein Helge Falstad

Nyheter

Nå prøver entusiastiske tilhengere av Nordlandshesten å gjøre noe med det lave antall Nordlandshester.

— Dette er trolig siste sesong at Bjørkemåne får spre sine gener på hesteslipp. Han er far til så mage føll etter flere års målrettet innsats, at det ikke anbefales å la ham få lage flere etterkommere. Dette er siste runde for ham fordi vi ikke ønsker at hans gener skal bli for dominerende i en liten rase med få individ, forteller Annette Lundin.

Lundin eier Bjørkemåne som lørdag ble sluppet i en havning sammen med fire Nordlands-hopper på gården Sør-Kjølen på Ekne. De siste årene har hingsten gjort tilsvarende innsats i andre regioner i landet.

Det fødes i gjennomsnitt 100 føll av rasen Nordlandshest årlig. Ifølge Lundin hadde det vært gunstig om det ble født 200 føll hvert år for å opprettholde rasen og samtidig få en liten fremgang.

— Det Bjørkemåne foretar seg med disse fire hoppene her på Ekne de kommende to månedene, er rett og slett en redningsaksjon for å berge rasens videre eksistens, smiler Lundin.Nordlandshest/lyngshest

  • En norsk hesterase som stammer fra Nord-Norge.
  • Antas å nedstamme fra landhesten som har vært holdt i denne landsdelen gjennom århundrer.
  • Er den fysisk minste av de tre norske hesterasene, som ellers omfatter fjording og dølahest.
  • Et sagn sier også at denne hesten nedstammer fra lettbente steppehester som ble bragt hit av mongolene i Djengis Khans hær, men en slik herkomst er nok mer tvilsom.
  • I dag benyttes rasen som ride-, kløv- og lett trekkhest.

(Kilde: Wikipedia)

 
Relaterte saker:

– D e litt skummelt, men mest kjæmpearti!

Vikingen barnehage arrangerte vikingfestival og fikk besøk av en nesten helt ordentlig viking fra Stiklestad.

Hopp i høyet, for en dag

Flere hundre barnehagebarn fikk oppleve dyrestell og gårdsdrift på Mære Landbrukskole onsdag. Torsdag venter de dobbelt så mange barn på besøk.

Karamellsalutt, spekepølse og karuseller

Se alle bildene fra Marsimartnans første dag.