– Som å se film på nytt

Som en av fire byer i verden, vises Sir David Attenborough's Great Barrier Reef i virtual reality på Vitensenteret i Trondheim. Etter hvert vil filmen bli vist i Steinkjer også.

Direktør Arnfinn Rokne er stolt over å vise virtual reality på Vitensenteret.  Foto: Sølvi W. Normannsen, Universitetsavisa

Nyheter

London, Sydney, Dubai og Trondheim er de fire utvalgte byene som skal vise Sir David Attenborough's Great Barrier Reef i virtual reality (VR). Hver dag fra 10. juli til 21. august kan man se Sir David Attenborough utforske levende koraller, haier og fiskestimer i havet utenfor Australia. Med VR-briller som går 360-grader rundt kan man få et nytt innblikk i Great Barrier Reef.

– Vi er stolte over å vise en av de første profesjonelle produksjonene som er laget for formatet VR, sier Arnfinn Rokne, direktør ved Vitensenteret i Trondheim.

Ny datateknologi

Virtual reality, ofte kalt VR eller virtuell virkelighet på norsk, er en datateknologi som lar brukeren påvirke og bli påvirket av et dataskapt miljø som skal etterlikne en virkelighet ved hjelp av briller. Teknologien går stadig fremover, og det gjør at den virtuelle virkeligheten blir mer og mer realistisk.

– Det var mye snakk om VR-brillene da de først kom på markedet, men det har ennå ikke satt seg skikkelig i Norge. Nå har vi fått muligheten til å vise noe av det første skikkelige som er laget for formatet. Det blir på mange måter som å se film på nytt, sier Rokne til Trønder-Avisa.

Den nye teknologien er på full fart inn blant andre teknologiske duppedingser vi finner i hjemmet til folk, men ennå er det mange som ikke har kjennskap til VR.

– Om ett år har kanskje folk flest det hjemme i stuen, men før man kjøper det selv vil man som oftest oppleve og teste det ut. Det er kult at vi som vitensenter kan være tidlig ute med dette tilbudet, forteller Rokne.

Kommer til Steinkjer

Vitensenteret i Trondheim har også etablert et samarbeid med Nord universitet på Steinkjer.

– Filmen vil bli vist på Steinkjer også, men vi har ikke kommet fram til en dato ennå, forteller Rokne.

Vitensenteret i Trondheim har planlagt å bygge en 360-graders kino, der de vil vise VR-filmer og 3D-filmer.

– Attenborough-filmen er første steg mens vi venter på å få finansieringen i orden. Den visningen vi har nå viser at vi har løsninger på teknologi og format, avslutter Rokne.