Går til angrep på klimapolitikken — og advarer samtidig Ap

I et intervju med Trønder-Avisa avslører Sp-nestleder Ola Borten Moe tiltakene Senterpartiet vil bruke til å stake ut ny klima- og miljøkurs.

Sp-nestleder Ola Borten Moe går til frontalangrep på regjeringen, miljøorganisasjonene og den offentlige klimadebatten.  Foto: Sivert Rossing

Nyheter

En omlegging av rovdyrpolitikken, en mulig omkamp om subsidiering av el-biler, kraftige kutt i miljøbyråkratiet og endringer i virkemiddelbruken er blant tiltakene Senterpartiet vil lansere i sitt nye partiprogram, som legges fram i slutten av denne uken.

En liten gruppe får definere hva som er «god latin»

I et intervju med Trønder-Avisa onsdag avslører programkomiteens leder Ola Borten Moe mange av tiltakene. Han går samtidig til frontalangrep på regjeringen, miljøorganisasjonene og den offentlige klimadebatten.

- Altfor lenge har en ganske liten gruppe profesjonelle skråstrek statsbetalte miljøorganisasjoner fått definere hva som er «god latin». Det tar vi et voldsomt oppgjør med i vårt partiprogram, sier Borten Moe i onsdagens papirutgave av Trønder-Avisa.

Lanserer flere løsninger

Senterpartiets løsninger handler om å bruke naturen. Han lanserer flere grep for å legge bedre til rette for nettopp det.

- Vi foreslår en omlegging av rovdyrpolitikken, med en klar prioritering av beitedyr over hele landet. Utmarksforvaltningen er en fantastisk ressurs for sunn og miljøvennlig mat. Vi kan ikke la den forsvinne fordi vi skal prioritere fire ikke-utrydningstruede rovdyrarter foran alt annet, sier han i intervjuet.

De 5-6 milliarder kronene Norge bruker til å subsidiere elbilsalg kan i stedet brukes på skogpolitikk, mener han.

— Bruk skog og teknologi

— Vi kan bygge opp en evigvarende skog- og bioressurs to-tre ganger så stor som den vi bruker i dag. Norge har brukt mange milliarder på co2-rensing, og vi har en fascinasjon for fabrikker innenfor et gjerde. Men fotosyntesen er jo funnet opp for en stund siden, og den gjør akkurat det samme. Co2-rensing på det stadiet vi har nå koster flere tusen kroner per tonn. Hvis vi hadde brukt skogen og teknologien, får vi gjort det samme for 10 til 12 kroner, sier Borten Moe.

— Ingen gratis lønsj

Ola Borten Moe henter samtidig inspirasjon fra noe en av hans politiske motstandere - Frp-leder Siv Jensen - tidligere har sagt. Han sier nemlig følgende om mulig regjeringssamarbeid:

— Det er uaktuelt å støtte en regjering vi ikke er del av. Ap må ikke regne med at de får noen gratis lønsj.