Forskere bekrefter lysfenomen i Hessdalen

En gruppe forskere fra Høgskolen i Østfold (HiØ) har observert lysfenomener i Hessdalen hver natt den siste tida. De mener man må se ned for å forklare observasjonene.

Vi mennesker har i alle år vært nysgjerrige på verdensrommet. I Midt-Norge har flere vært vitne til uforklarlige lys og observasjoner. I «Mystiske Midt-Norge» får vi høre deres historier, og vi retter søkelyset mot muligheten for at lysene kan være noe mer bare et hittil ukjent naturfenomen. Regi: Julie Berg Barstrand.

Nyheter

– Første natta, før vi hadde fått satt opp instrumentene, så vi et stillestående fenomen rett over åsen der borte, sier Christer Olofsson, basesjef for forskerne fra HiØ, til NRK.

Latterliggjort og mistrodd

Lysfenomenene beskrives både som lysballer i skiftende farger og lyskuler som fyker over himmelen. Observasjonene bekrefter opplysningene fra folk i den lille bygda i Sør-Trøndelag, ikke langt fra Røros, som har opplevd å bli latterliggjort og mistrodd når de har fortalt hva de har sett.


Vi mennesker har i alle år vært nysgjerrige på verdensrommet. I Midt-Norge har flere vært vitne til uforklarlige lys og observasjoner. I «Mystiske Midt-Norge» får vi høre deres historier, og vi retter søkelyset mot muligheten for at lysene kan være noe mer bare et hittil ukjent naturfenomen. Regi: Julie Berg Barstrand.

Forskningssjefen ved HiØ, Bjørn Gitle Hauge, har også sett lysfenomenene og mener de skyldes en eller annen energilagringsmekanisme som ikke er kartlagt ennå.

– Dette er et mineralrikt område, og det er mulig at mineralene i bakken her opptrer nærmest som en elektrisk krets, og at lysfenomenene oppstår når spesielle betingelser inntreffer. Omtrent som når du fyller vann på et ubrukt batteri, forklarer han.

– Se ned for å finne forklaringen

Franske og greske geofysikere er også i Hessdalen nå, og Hauge venter seg mye av samarbeidet med dem.

– Jeg tror vi må se ned for å finne forklaringen på lysfenomenene i Hessdalen. Så langt har det vært altfor mye snakk om stjernehimmelen, mener han.

Relaterte saker:

Hvem er det egentlig som følger med oss?

De siste tiårene har mange høyst troverdige nordtrøndere stått fram i avisspaltene og fortalt om UFO-observasjoner i både Steinkjer, Egge, Følling, Snåsa, Namdalen, Verdal, Levanger, Værnes og Namsos. Den største likheten mellom alle sakene er at de aller fleste fortsatt er et mysterium.