Norge vil ha verdenscupfinale i Trondheim

De norske løperne og landslagsledelsen håper at den avlyste verdenscupfinalen i langrenn i russiske Tjumen blir flyttet til Trondheim.

Emil Iversen er en av utøverne som håper på verdenscup-finale på «hjemmebane» i Trondheim.   Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Nyheter

I etterdønningene av McLaren-rapporten om russisk statsstyrt doping og omfattende juks under OL i Sotsji valgte russerne å si fra seg verdenscupavslutningen i langrenn 16. - 19. mars. Foreløpig har ingen erstatter kommet på plass.

Landslagstrener Tor Arne Hetland håper at Trondheim blir nytt arrangørsted, og at verdens beste skiløpere samles i Granåsen skistadion i mars.

– Vi håper at det blir verdenscupfinaler i Trondheim. Det hadde vært bra både for norsk langrenn og for finalens skyld. Det er flere nasjoner som sier at de ønsker at det blir lagt til Trondheim. På lagledermøtet sa de at Quebec i Canada har meldt sin interesse, og det samme har Kuusamo, Falun og Trondheim. Det er sikkert flere som har tenkt seg om i romjula og på nyåret, og kanskje er det flere som vil melde seg på. Uansett er det FIS (det internasjonale skiforbundet) som beslutter dette, men det hadde vært enkelt med en kort reise fra Oslo til en destinasjon som en vet kommer til å fylle tribunene med folk har lyst til å se stor idrett.

Helgen før avslutningen er det renn i Holmenkollen i Oslo.

Stor interesse

Hetland nevner det faktum at langrenn har stor status i Trøndelag.

– Det har vært 30.000 tilskuere på plass når toppidrettsveka har vært arrangert i Trondheim. Dessuten har vi trønderne Petter (Northug), Johannes (Høsflot Klæbo), Didrik (Tønseth), Marit (Bjørgen) og Niklas (Dyrhaug) på startstrek, og da blir det fulle hus i Granåsen. Verdenscupfinalene kan også være lurt å ha i Trondheim med tanke på et mulig VM i byen i 2019, sier Hetland.

I tillegg er det mange trøndere som håper å kunne delta i en verdenscupavslutning på hjemmebane i Trondheim. En av de som sannsnyligvis er mest aktuell er Emil Iversen fra Meråker.

Penger

– Det er kanskje penger det står på?

– Jeg tror at rådmann Morten Wolden og Trondheim kommune kjenner sin besøkelsestid, og de har vel også sagt at de ønsker seg verdenscupfinalen. Det er vel den garantien som trengs, og vi vet jo også at næringslivet i Trondheim er glad i langrenn. Jeg tror derfor at det byr seg en mulighet i Trondheim, sier landslagstrener Hetland. 

I forkant av Holmenkollhelgen skal det også arrangeres en bysprint i Drammen onsdagen før.

Etter Tour de Ski fortsetter verdenscupen med renn i Toblach, Ulricehamn, Falun. Deretter er det prøve-OL i Sør-Korea før det blir renn i Otepää i Estland helgen før VM i Lahti starter.

Kamp mellom plassene

I tillegg til Trondheim er Falun ett av stedene som vil ta over etter at russerne har kastet hansken

Ved siden av de to nordiske arrangørene har også Quebec i Canada og Kuusamo varslet at de kan ta finalene på vårparten i år. Det er opp til Det internasjonale skiforbundet (FIS) å ta den endelige avgjørelsen.

Finalene er terminfestet til perioden fra 16. til 19. mars, og det er den russiske dopingskandalen og McLaren-rapporten som har ført til at russerne ikke er aktuelle til å avvikle de siste rennene i langrenn i år.

Mens årets VM i nordiske grener går i finske Lahti, er det verdenscup i Falun den 28. og 29. januar. I Norge går verdenscupen i Drammen og Holmenkollen uken før verdenscupfinalene. Kanskje det kan tale for at Norge blir valgt, for da er langrennseliten allerede på plass her.

Det er foreløpig ikke sagt noe om når FIS kommer til å avgjørelse hvem som blir finalearrangør etter Tjumen.

Relaterte saker:

Karrierebeste av Kathrine Harsem

For første gang i karrieren tok Kathrine Harsem seg videre til sprintfinalen i verdenscupen. Der ble hun nummer fire.

Alt gikk som planlagt for Iversen

Emil Iversen røk ut i semifinalen. Det var planlagt.

Glad i sport? – Dette bør du få med deg i jula

Julen er som vanlig spekket med sportshøydepunkter. Vi har plukket ut noen av høydepunktene det kan være verdt å notere seg.

Dorull-kongen i julemodus

Noen tørket smertefulle tårer, mens Emil Iversen stilte med dorull. Året 2016 har bydd på ytterpunktene for langrennslandslaget.

Northug kan glemme frikort til VM-øvelser

Petter Northug jr. har vært selvskreven i nesten alle mesterskapsøvelser fem år på rad. Nå står han i fare for å ikke bli vurdert som sterk nok i flere konkurranser kommende VM.

Tour de ski er ikke i fare for Iversen

En syk Emil Iversen måtte reise hjem fra La Clusaz lørdag. 25-åringen er trygg på at formen er grei til Tour de Ski.

Krogh fikset norsk stafettseier i Frankrike

Finn Hågen Krogh gikk Norge inn til seier på søndagens verdenscupstafett.

Sveen matforgiftet – skismøreren går stafett for Norge

Simen Andreas Sveen er rammet av matforgiftning og står over søndagens verdenscupstafett for Norges annetlag i franske La Clusaz. Skismører Lars Høgnes stepper inn.

– Det er altfor dårlig!

Andreas Stjernen meget skuffet etter hoppbom.

Krogh spurtslo Sundby

Finn Hågen Krogh hadde størst fart på oppløpet og vant verdenscuprennet i langrenn i franske La Clusaz

Trippelt norsk i La Clusaz

Heidi Weng rykket i den siste bakken og vant verdenscuprennet i langrenn i franske La Clusaz lørdag.

Emil Iversen dropper verdenscuprenn

Reiser hjem med sår hals.

Petter Northug jr. oppsøkte Snåsamannen

Petter Northug jr. gjør alt han kan for å finne tilbake til formen. For få dager siden oppsøkte han Snåsamannen.

Tale Bruheim Breding er 15-åringen som knuser alle

Et benbrudd spolerte store deler av fjorårssesongen. Nå er Tale Bruheim Breding tilbake på ski. Der knuser hun konkurrentene.