Henning-barnehage skaper rabalder etter at de tok med barna på reinslakt

En gruppe på femten barn var tirsdag med på reinslakt. Da barnehagen la ut bilder av dette på Facebook startet en massiv debatt.

Pedagogisk leder i Granstubben, Therese Johnsen og daglig leder, Dag Olav Stølan, var ikke forberedt på så mye oppmerksomhet og kritikk, men står for innholdet.   Foto: Marius Langfjord

Her er noen av kommentarene fra Facebook-innlegget:
 • «Glad ikke ungene mine har gått i en sånn barnehage. Her har jeg lært barna mine å respektere og elske dyr. Dyr er ikke til for vår nytelse. Grøss. Barn pleier å ha et veldig empatisk syn på dyr, noe dere prøver å bryte ned.»
 • «Nei fy fa.. Hva er dette for noe tull? Jeg hadde aldri latt barna mine gå i en barnehage med et slikt syn på levende vesener. Vi er i 2017, ikke steinalderen.»
 • «Normalisert å bære avkappede hoder og føtter. Hva søren steike tenker de med?»
 • «Fy faen. Kvalmt hvilke holdninger dere lærer barn!»
 • «Eg mein at dersom man spis kjøtt og server ungan sine kjøtt så ska man også kunne være med på slaktinga; se korsn det foregår og kor maten faktisk kjem ifra. Det trur eg e sunt for både voksne og unga.»
 • «Det er sånt som dette som skaper psykopater. Det er så inhumant og barbarisk som det kan bli! Hva er neste? Slakte hele barnehagen og? De har kjøtt på kroppen de også vet du. Hvordan skal man lære mennesker respekt for naturen og dyrene, hvis man dreper de?»
 • «Veldig bra at de blir bedt om å ta i et tak med å dra skinn og annet. Dersom dette er sterke inntrykk for noen (som det i grunn bør være), så er litt jobbing god avreagering, som får satt dette inn i et større perspektiv. Ingenting er som å oppleve å være nyttig!»
Nyheter

«… Barna syntes første møte med slaktingen var litt rart, men det tok ikke lang tid før dette ble veldig «normalt» og barna var i gang med å rydde både reinsdyrskinn, føtter og hoder! Og heldigvis fikk vi sikret at Rudolf ikke ble slaktet, han var ikke blant de utvalgte:)»

Det skrev Granstubben barnehage i Facebook-innlegget som etter kun 16 timer onsdag morgen var sett av nesten 100.000 personer, snart fått 300 kommentarer, 100 delinger og 900 reaksjoner. Blant kommentarene finner man flere som støtter initiativet, og mener det er bra at barna får se og oppleve hvor maten kommer fra, men også mange som mener at dette er barbariske handlinger som kan traumatisere barna.

Fikk et valg om å være med

Pedagogisk leder i barnehagen, Therese Johnsen, forteller at både barna og foreldrene i forkant av slaktingen fikk et valg om barna skulle være med, og at det var laget et alternativt opplegg for dem som ikke ønsket å delta.

– Det er foreldrene som kjenner barna best, så alle hadde mulighet til å si fra om de ikke ville delta, forklarer Johnsen.

Hun forteller videre at det er et planlagt pedagogisk opplegg rundt reinslaktingen.


Ekspert roser barnehagens reinslakting

Massiv kritikk til tross, Granstubben barnehage får støtte hos både foreldre, professor Kjell-Åge Gotvassli og ikke minst hos barna etter at barnehagen var med på slakting av rein tirsdag.

 

– Dette er ikke noe vi bare finner på og så slipper vi det helt fritt. Vi hadde samtaler med barna i forkant av slektningen og forberedte dem på hva som skulle skje og hvorfor, vi snakket med dem underveis og skal snakke enda mer om dette etterpå. Barna som var med synes dette var veldig spennende og ingen reagerte negativt på det, forklarer hun.

Tok av på nett

Daglig leder i Granstubben barnehage, Dag Olav Stølan, forteller at de ikke hadde forventet at dette ville skape såpass kraftige reaksjoner, men at de står for det.

– Dette er ikke første gangen at barna er med på noe slikt. Vi har tidligere vært med på både oppfôring og slakting av en gris, og elgjakt – og det vil vi nok være med på i fremtiden også.

(Saken fortsetter under bildet)

Disse bildene og en del flere ble lagt ut på Facebook-siden til barnehagen tirsdag kveld.   Foto: Granstubben barnehage

 

Han forteller også at det i rammeplanen for barnehagene står at man skal lære om samisk kultur, og at reinslaktingen blir med inn i dette opplegget for Granstubben.

– Vi markerer alltid Samefolkets dag, og da spiser vi blant annet finnbiff. Nå vet barna hvor den kommer fra, og vi kommer til å bruke mer tid på dette i tiden fram mot 6. februar.

Dette mener Ellinor Jåma.

Her er noen av kommentarene fra Facebook-innlegget:
 • «Glad ikke ungene mine har gått i en sånn barnehage. Her har jeg lært barna mine å respektere og elske dyr. Dyr er ikke til for vår nytelse. Grøss. Barn pleier å ha et veldig empatisk syn på dyr, noe dere prøver å bryte ned.»
 • «Nei fy fa.. Hva er dette for noe tull? Jeg hadde aldri latt barna mine gå i en barnehage med et slikt syn på levende vesener. Vi er i 2017, ikke steinalderen.»
 • «Normalisert å bære avkappede hoder og føtter. Hva søren steike tenker de med?»
 • «Fy faen. Kvalmt hvilke holdninger dere lærer barn!»
 • «Eg mein at dersom man spis kjøtt og server ungan sine kjøtt så ska man også kunne være med på slaktinga; se korsn det foregår og kor maten faktisk kjem ifra. Det trur eg e sunt for både voksne og unga.»
 • «Det er sånt som dette som skaper psykopater. Det er så inhumant og barbarisk som det kan bli! Hva er neste? Slakte hele barnehagen og? De har kjøtt på kroppen de også vet du. Hvordan skal man lære mennesker respekt for naturen og dyrene, hvis man dreper de?»
 • «Veldig bra at de blir bedt om å ta i et tak med å dra skinn og annet. Dersom dette er sterke inntrykk for noen (som det i grunn bør være), så er litt jobbing god avreagering, som får satt dette inn i et større perspektiv. Ingenting er som å oppleve å være nyttig!»
 
Relaterte saker:

Barbro brenner for trafikksikkerhet

En ny prosjektstilling skal gi bedre forebygging i Namdalen – med ekstra fokus på barnehagene.

Da barnehagen i Malm fikk nye drivere sto en av styrerne uten jobb

Med støtte fra Fagforbundet kjemper kvinnen nå for nytt jobbtilbud i kommunen.

I denne barnehagen er det 147 barn fordelt på sju avdelinger

Ny barnehage i Steinkjer blir offisielt åpnet denne uka.