Vil ikke sitte i styre med Olsø

Anne Marit Mevassvik sier hun ikke er kandidat som nestleder i Trøndelag Ap under Rune Olsø.

Ikke aktuelle: May Britt Lagesen og Anne Marit Mevassvik møtte Trønder-Avisa på partikontoret i Steinkjer tirsdag. De sier de ikke er aktuelle til et felles trøndersk styre med Rune Olsø. 

FAKTA

Dette er valgkomiteens innstilling til styre i det sammenslåtte Trøndelag Arbeiderparti. Styret velges på det felles årsmøtet, som holdes 18. og 19. mars.

 • Leder: Rune Olsø, Trondheim
 • Nestleder: Anne Marit Mevassvik, Overhalla
 • Nestleder: Marit Bjerkås, Rennebu
 • Studieleder: Bjørn Engen, Namdalseid
 • Kvinnekontakt: Karianne Tung, Rissa
 • Styremedlem: Terje Sørvik, Vikna
 • Styremedlem: Hanne Moe Bjørnbet, Trondheim
 • Styremedlem: Marek Jasinski, Trondheim
 • Styremedlem: Sandra Åberg Kristiansen, Trondheim
 • Styremedlem: Bjørn Iversen, Verdal
 • Styremedlem: Joar Håve, Stjørdal
 • Styremedlem: Bente Estil, Lierne
 • Styremedlem: Hans Vintervold, Røros
 • Styremedlem: May Britt Lagesen, Steinkjer
 • Styremedlem: Per Olav Skurdal Hopsø, Melhus
Nyheter

Tirsdag ettermiddag satt flere sentrale Ap-ere i Nord-Trøndelag i møte, for å diskutere hvordan de skal håndtere saken rundt Rune Olsø.

De siste dagene har det stormet rundt Olsø, etter Adresseavisens artikler om hans rolle i en utbyggingssak i Trondheim. Samtidig er det bare dager til Olsø kan bli valgt som tidenes første leder av Arbeiderpartiet i Trøndelag.

Eiendomssak

Saken i Trondheim handler om grøntområdet Kystad.

Olsø er ansatt i Staur Eiendom, som ble leid inn for å bistå med at Kystad ble til boligområde. Dette skulle selskapet få seks millioner kroner for, ifølge Adresseavisen. Området ble først foreslått vernet av rådmannen, men Ap og Høyre støttet et politisk forslag om å ta området ut av vernesonen.

Olsø har vært bystyrerepresentant i Trondheim for Arbeiderpartiet i årevis - inntil mandag kveld, da han søkte permisjon fra vervet.

Samme dag gjorde Olsø det klart at han fortsatt stiller seg til disposisjon for å bli leder i Trøndelag Ap. Tirsdag kveld trakk han seg:


Olsø trekker seg

Rune Olsø opplyser i en pressemelding at han trekker seg som kandidat til styret i Sør-Trøndelag Ap.

 

Tar bladet fra munnen

Anne Marit Mevassvik, som er innstilt som nestleder i Trøndelag Ap, har vært helt taus om saken i flere dager. Nå tar hun bladet fra munnen.

– Slik situasjonen har blitt nå, er det vanskelig for meg å stille meg bak Rune Olsø i et felles styre for Trøndelag Ap. Det kan jeg ikke gjøre. Jeg er ikke kandidat til å være nestleder i det fellesstyret, sier hun.

Det er nå uklart hva som er veien videre for Trøndelag Ap.

– Det er ikke opp til meg å bestemme. Men jeg mener vi ikke er klar til å slå sammen de to fylkeslagene. Jeg mener Sør-Trøndelag Ap må rydde opp i de betydelige utfordringene som er skapt før vi kan fullføre sammenslåingsprosessen, sier Mevassvik.

– Er det beste etter deres syn at Olsø trekker seg?

– Vi har uttrykt ganske tydelig at vi avventer sammenslåing til Sør-Trøndelag har ryddet opp.

– Det er valgår. Hvordan påvirker det velgerne at Ap står i en ny konflikt?

– I Nord-Trøndelag er vi innstilte på å drive valgkamp. Det er valgt en liste over kandidater, og vi samler troppene for å drive valgkamp, og sørge for at vi vinner valget i Nord-Trøndelag. Det har vi tenkt å ha fokus på, sier Mevassvik.

Lagesen og Sørvik enig

Også fylkesråd May Britt Lagesen, som er innstilt som styremedlem, sier hun ikker er aktuell for et styre med Olsø.

– Jeg anser ikke meg selv som kandidat til det fellesstyret. Det betyr at jeg heller ikke stiller meg bak Rune Olsø som leder. Sør-Trøndelag Ap må ordne opp i egne rekker, før vi kan gå videre i denne prosessen.

Hun sier hennes motivasjon er å vinne årets stortingsvalg, og å dra til årsmøtet for å diskutere politikk.

– Jeg har stor motivasjon for å gå på en periode i styret i Nord-Trøndelag Ap, hvis årsmøtet ønsker det.

– Men man bør ikke velge et styre i Trøndelag Ap nå?

– Ja, jeg mener man står i en situasjon hvor Sør-Trøndelag Ap må rydde opp. Det har den siste uken kommet en del problemstillinger vi ikke har avklart.

Like før utspillet var også stjørdalpolitiker Joar Håve ute i Adresseavisens nettavis og sa han trekker seg fra det foreslåtte styret i Trøndelag Ap om Rune Olsø blir leder.

Fylkesråd Terje Sørvik er også foreslått til styret. Han gjør det samme som Mevassvik og Lagesen.

– Jeg stiller meg bak deres beslutning, sier Sørvik til Trønder-Avisa.

Telefonmøte

Bjørn Engen leder dagens Nord-Trøndelag Ap fram til helga, hvor Mevassvik er innstilt som den antatt siste lederen i fylkeslaget.

Engen vil ikke kommentere saken rundt helgas valg før han får gjennomført et telefonmøte med sitt fylkesstyre tirsdag ettermiddag.

Etter det Trønder-Avisa forstår er imidlertid mange andre i Nord-Trøndelag Ap på samme linje som Mevassvik og Lagesen.

Felles årsmøte

Arbeiderpartiet i de to trøndelagsfylkene holder sitt første felles årsmøte i Stjørdal kommende helg. Olsø er av valgkomiteen innstilt som leder av det nye fylkeslaget, med Anne Marit Mevassvik og Marit Bjerkås som nestledere.

Leder Erling Weydahl i Stjørdal Ap sa lørdag til Trønder-Avisa at partiet burde finne en annen leder uansett om Adresseavisens framstilling av saken i Trondheim er riktig. Flere Ap-politikere i Trøndelag har samtidig vært ute og sagt de støtter valgkomiteens innstilling.

Rune Olsø har ikke besvart Trønder-Avisas henvendelse tirsdag.