Mattilsynet advarer mot skjell fra Trondheimsfjorden

Ekstreme nivåer av PSP i prøver fra Beitstadfjorden.

  Foto: Harald Sæterøy

Nyheter

Det er Mattilsynet selv som melder om de bekymringsverdige analysene i en pressemelding fredag ettermidag.

Pressemeldingen sendes ut på bakgrunn av skjellprøver som ble tatt ved Rissa og Inderøy de siste ukene, og viser ekstremt høye nivåer av Paralytic Shellfish Toxin (PSP).

– Resultatene viser at PSP-nivået har økt betraktelig, og ligger nå på minst 50 ganger høyere enn faregrensen. Det vil si at kun ubetydelige mengder skjell kan være livstruende, skriver Mattilsynet i pressemeldingen.

Blåskjell største kilde

Skjell, og særlig blåskjell, har vært kjent som den viktigste kilden for PSP-forgiftninger, ifølge Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Fenomenet har vært kjent siden 1700-tallet, mens dets årsak ikke var kjent før i 1920-30 årene, da man fant sammenhengen mellom forgiftninger ved konsum av skjell og lokale opphopninger av alger fra slekten Alexandrium.

Det var særlig deler av Vestlandet og Trøndelagsfylkene som var hjemsøkt av PSP-toksin produserende Alexandrium-alger i 1990-årene, men i de senere årene har de vært påvist langs hele kysten, og ofte i høyest mengde  i Nord-Norge.

Prikker i fingre og tær

– Symptomer på en PSP-forgiftning observeres etter om lag 30 minutter. De første symptomer er nummenhet i lepper og i munnen grunnet lokal absorpsjon av PSP-toksiner.

Disse følelsene sprer seg til ansiktet og nakken. Ofte oppleves prikkende følelse i fingre og tær, samt hodepine og svimmelhet, skriver Mattilsynet, og forteller at symptomene kan fortsetter med nedsatt motorisk evne.

Under alvorlige forgiftninger opptrer muskulære lammelser, som kan føre til ventilasjonsproblemer.