28-åring i retten tiltalt for drapet på kona i Levanger

Den 20 år gamle kvinnen ble drept av sin ektemann kun åtte dager etter hun kom til Norge. Ektemannen erkjenner ikke straffskyld.

Kriminaltekniker Ole Kristian Heimdal i arbeid på åstedet. Inngangen til venstre er til den siktedes bolig, mens naboene som hørte skrik bor bak inngangsdøra til høyre.  

Fakta om drapssaker i Norge i 2017
 • 3. januar: En kvinne i 60-årene blir funnet død i en bolig på Fjellhamar i Lørenskog i Akershus. Ektemannen i 70-årene siktes først for grov kroppsskade med døden til følge, men siktelsen utvides til å gjelde drap.
 • 5. januar: En 42 år gammel eritreisk kvinne blir funnet død i en bolig på Nesbyen i Buskerud. Den 38 år gamle ektemannen, også han fra Eritrea, er siktet for drap.
 • 22. januar: En 31 år gammel norsk-iransk mann blir funnet livløs i en bolig på Blakstad i Asker, og gjenoppliving lykkes ikke. To menn som meldte seg for politiet dagen etter, er siktet for drap. Ytterligere tre personer er siktet for grov kroppsskade eller medvirkning til det.
 • 25. januar: En 38 år gammel mann blir funnet død i en bolig på Ler i Melhus kommune. Dagen etter blir en 26 år gammel mann pågrepet, siktet for grov vold med døden til følge. 28. januar blir siktelsen mot ham skjerpet til å gjelde drap. 3. februar blir en mann i 40-årene pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap.
 • 29. januar: Den danske statsborgeren Mark Ole Jensen (52) blir funnet hardt skadd i et bolighus på Røyneberg i Sola i Rogaland og erklæres død kort tid etter. En 32 år gammel mann blir pågrepet samme dag, siktet for forsettlig drap.
 • 14. februar: En mann i midten av 40-årene blir funnet død på en gård i Åmli kommune i Aust-Agder. Politiet pågriper og sikter en mann i slutten av 30-årene og en kvinne i slutten av 40-årene for drap eller medvirkning til dette.
 • 23. februar: En kvinne i 60-årene blir funnet død i en bolig sør for Harstad. Sønnen på 38 år er siktet for grov kroppsskade med døden til følge, men politiet opplyser at siktelsen kan bli skjerpet til drap.
 • 25. februar: En 58 år gammel innsatt i Ringerike fengsel blir angrepet og dør kort etter av skadene. En 55-årig polsknorsk medfange er siktet for drap. 58-åringen var flere ganger tidligere dømt for overgrep mot unge gutter og satt i varetekt i påvente av at en ny sak skulle opp for retten. 55-åringen soner en dom for overlagt drap i Oslo i 2014.
 • 1. mars: En 20-årig kvinne blir fraktet til sykehus med kritiske skader i Levanger i Nord-Trøndelag. Den 27 år gamle ektemannen blir siktet først siktet for kroppsskade, så for drapsforsøk. Kvinnen dør to dager senere på sykehus, og siktelsen skjerpes til forsettlig drap. Både kvinnen og mannen har eritreisk bakgrunn, og kvinnen kom til Norge på familiegjenforening åtte dager før hendelsen.
 • 30. mars: En mann i 60-årene dør etter en voldshendelse i et boligfelt i nærheten av Steinkjer sentrum i Nord-Trøndelag. Den 24 år gamle sønnen er siktet for forsettlig drap.
 • Slutten av april: En kvinne blir funnet død i sitt hjem i Åsane i Bergen. Lørdag 17. juni blir hennes mann pågrepet og siktet for drap. Mannen framstilles for fengsling i Bergen tingrett 19. juni.
 • 7. mai: En mann i 40-årene dør etter en voldshendelse i en bolig i Ørje i Østfold. Mannens far i midten av 70-årene er siktet for grov kroppsskade med døden til følge. Han erkjenner ikke straffskyld og hevder det skjedde i nødverge.
 • 11. juni: En kvinne i 50-årene blir funnet skadd i kjærestens bolig i Søndre Land i Oppland. Hun dør på sykehus. Ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten døde hun av sykdom, men hadde også ytre skader. Kjæresten, som også er i 50-årene, ble siktet for kroppskrenkelse, men siktelsen er senere endret til å gjelde familievold.
 • 15. juni: En mann i 50-årene blir funnet død i sin bolig på Hellerud i Oslo. Dagen etter opplyser politiet at de etterforsker saken som et drap. Ingen er mistenkt eller pågrepet i saken.
 • Kilde: NTB
Nyheter

Paret giftet seg i hjemlandet Eritrea i 2013, men året etter flyktet ektemannen til Norge. Etter å ha bodd to år på mottak kom mannen til Levanger i mars 2016.

Den 20 år gamle kvinnen kom til Norge for å søke familiegjenforening med sin mann bare åtte dager før hun ble drept, onsdag 1. mars 2017.

Erkjente ikke skyld

Det er Jan Christian Kvanvik som er forsvarer for mannen under rettssaken som går i Inntrøndelag tingrett. Det er satt av tre dager til saken.

Mannen har tidligere erkjent de faktiske forholdene. Nå er han tiltalt for drap etter straffelovens §275, som har en strafferamme på åtte til 21 års fengsel.

Rettssaken ble først utsatt noen timer fra klokken 09.00 på grunn av problemer med tolkene. Da rettsaken startet klokken 12.00 onsdag erkjente mannen ikke straffskyld.

Han har likevel forklart seg detlajert om drapshandlingen. Han forteller i retten, likt som han også tidligere har forklart, at han holdt kvelertak på kvinnen i femten til tjue minutter.

- Jeg slapp da jeg skjønte at hun ble rolig. At hun ikke pustet, sa 28-åringen i retten.

Ville besøke søsteren

Ekteparet skal ha sittet i sofaen og hatt en diskusjon i leiligheten som ligger i Petter Nyengets veg på kvelden den 1. mars. Krangelen utviklet seg, og ifølge hans forsvarer den gang, Trond Peder Nilsen, skal mannen ha blitt så sint som han aldri har blitt tidligere.

I retten onsdag sier mannen at han var veldig trist fordi at de to kranglet. 


Sjokkerte naboer hørte skrik da kvinne (20) ble drept vegg-i-vegg

Naboene er sjokkert over at den hyggelige 27-åringen kunne drepe kona (20) – mens de selv bare var få meter unna.Den 28 år gamle ektemannen har forklart at krangelen bunnet i at kona ønsket å besøke søsteren sin i Oslo. Kvinnens søster hadde nettopp vært på beøsk i Levanger.

Han sier i retten at han forsøkte å forklare henne at de måtte ordne papirer og dokumentasjon før de kunne dra på ferie. Han måtte også ha fri, og han foreslo at de kunne dra til søsteren i Oslo når det ble påske.

- Jeg prøvde å forklare det til henne. Hun trodde reglene var de samme som hjemme.

Kvalte kona

Mannen har tidligere forklart at han kvalte kona. I tiltalen står det at dette skal ha skjedd mellom 18.00 og 20.30.

Ifølge forklaringen han tidligere har gitt til politiet, kan han ha holdt grepet rundt halsen hennes i inntil 20 minutter - helt til kona ble rolig.

(Saken fortsetter under bildet)

Bjørn Kristian Soknes, førstestadsadvokat, bistandsadvokat Tanja Benum Hendersen og forsvarer Jan Christian Kvanvik. 

 

28-åringen har også forklart hvordan han ringte til flere slektninger og bekjente, før han til slutt slo nødnummeret og fortalte at noe alvorlig hadde skjedd med kona.

- Jeg snakket med søsteren hennes i Sudan. Jeg sa at hun lå på gulvet og at hun ikke pustet.

Nødsamtalen med politiet varte i fire minutter, og skjedde klokken 19.55. Klokken 20.06 kom de første nødetatene til stedet.

Lå i respirator

Ambulansearbeiderne var de første som kom til åstedet og fant da kvinnen liggende livløs på ryggen foran sofaen i kjellerleiligheten.


Obuduksjonsrapporten bekrefter kvelning

Rapporten har som foreløpig konklusjon at dødsårsaken antas å være skader som følge av kvelning

 

Hun hadde hjertestans og pustestans - og var å anse som død - før hun ble gjenopplivet og fraktet til sykehus. Her lå hun bevisstløs i respirator i to dager, før hun ble erklært død.