Mulig utsettelse av drapssaken mot 28-åringen som drepte kona

Språkproblemer forsinker muligens rettssaken etter drapet i Levanger.

Bjørn Kristian Soknes, førstestadsadvokat, bistandsadvokat Tanja Benum Hendersen og forsvarer Jan Christian Kvanvik. 

Både tingretten og forsvarer Jan Christian Kvanvik forsøker å få tak i tolk, slik at rettsaken kan starte.  

Nyheter

Rettssaken etter drapet i Levanger skulle startet klokken 09.00 onsdag, men ble like etter at den startet utsatt på ubestemt tid på grunn av problemer med tolken.

Den tiltalte snakker språket tigré, mens tolken kun er flytende i tirgrinja. Ifølge tolken, som forstår og snakker noe tigré, er det som norsk mot tysk språk. Likevel påpeker tingrettsdommer Jon Morten Svengård at det ble bruk tigrinjansk tolk under fengslingsmøtet.

Retten forsøker å få en tolk som snakker et språk den tiltalte behersker til retten i Steinkjer.

Klokken 10.30 besluttet retten å forsøke å få tak i en arabisk tolk. Den tiltalte snakker arabisk etter å ha gått på arabisk skole. Retten vil forsøke å starte saken klokken 12.00.

Ikke sjeldent

Førstestatsadvokat, Bjørn Kristian Soknes, sier at det dessverre ikke er sjeldent at rettssaker blir utsatt på grunn av problemer med tolker.

– Det er spesielt i slike saker hvor folk kommer fra slike grenseområder som tiltalte her gjør, at det blir problemer. Der er det ofte mange dialekter og små språkgrupper, sier Soknes.

Forsvarer Jan Christian Kvanvik mener at dette er slike ting som kan skje, og vil ikke peke på hvem som har ansvaret.

– Dette er slike ting som kan skje. Det er veldig viktig for oss at det vi får tak i riktig tolk, speiselt når saken er såpass alvorlig.

Kvanvik er klar over at det ble brukt feil tolk under fengslingsmøtet.

- Det er synd, men noe vi er klar over.

Tiltalt for drap

Mannen er tiltalt for drap etter at han drepte kona si i Levanger i mars.

Paret giftet seg i Eritrea i 2013, men året etter flyktet ektemannen til Norge. Etter å ha bodd to år på mottak kom mannen til Levanger i mars 2016. Den 20 år gamle kvinnen kom til Norge for å søke familiegjenforening med sin mann bare åtte dager før hun ble drept.

Har erkjent drapet

Rettsaken skal gå i Inntrøndelag tingrett. Det var på forhånd satt av tre dager til saken.

Mannen har tidligere erkjent de faktiske forholdene. Nå er han tiltalt for drap etter straffelovens §275, som har en strafferamme på åtte til 21 års fengsel.


Fakta om drapssaker i Norge i 2017
 • 3. januar: En kvinne i 60-årene blir funnet død i en bolig på Fjellhamar i Lørenskog i Akershus. Ektemannen i 70-årene siktes først for grov kroppsskade med døden til følge, men siktelsen utvides til å gjelde drap.
 • 5. januar: En 42 år gammel eritreisk kvinne blir funnet død i en bolig på Nesbyen i Buskerud. Den 38 år gamle ektemannen, også han fra Eritrea, er siktet for drap.
 • 22. januar: En 31 år gammel norsk-iransk mann blir funnet livløs i en bolig på Blakstad i Asker, og gjenoppliving lykkes ikke. To menn som meldte seg for politiet dagen etter, er siktet for drap. Ytterligere tre personer er siktet for grov kroppsskade eller medvirkning til det.
 • 25. januar: En 38 år gammel mann blir funnet død i en bolig på Ler i Melhus kommune. Dagen etter blir en 26 år gammel mann pågrepet, siktet for grov vold med døden til følge. 28. januar blir siktelsen mot ham skjerpet til å gjelde drap. 3. februar blir en mann i 40-årene pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap.
 • 29. januar: Den danske statsborgeren Mark Ole Jensen (52) blir funnet hardt skadd i et bolighus på Røyneberg i Sola i Rogaland og erklæres død kort tid etter. En 32 år gammel mann blir pågrepet samme dag, siktet for forsettlig drap.
 • 14. februar: En mann i midten av 40-årene blir funnet død på en gård i Åmli kommune i Aust-Agder. Politiet pågriper og sikter en mann i slutten av 30-årene og en kvinne i slutten av 40-årene for drap eller medvirkning til dette.
 • 23. februar: En kvinne i 60-årene blir funnet død i en bolig sør for Harstad. Sønnen på 38 år er siktet for grov kroppsskade med døden til følge, men politiet opplyser at siktelsen kan bli skjerpet til drap.
 • 25. februar: En 58 år gammel innsatt i Ringerike fengsel blir angrepet og dør kort etter av skadene. En 55-årig polsknorsk medfange er siktet for drap. 58-åringen var flere ganger tidligere dømt for overgrep mot unge gutter og satt i varetekt i påvente av at en ny sak skulle opp for retten. 55-åringen soner en dom for overlagt drap i Oslo i 2014.
 • 1. mars: En 20-årig kvinne blir fraktet til sykehus med kritiske skader i Levanger i Nord-Trøndelag. Den 27 år gamle ektemannen blir siktet først siktet for kroppsskade, så for drapsforsøk. Kvinnen dør to dager senere på sykehus, og siktelsen skjerpes til forsettlig drap. Både kvinnen og mannen har eritreisk bakgrunn, og kvinnen kom til Norge på familiegjenforening åtte dager før hendelsen.
 • 30. mars: En mann i 60-årene dør etter en voldshendelse i et boligfelt i nærheten av Steinkjer sentrum i Nord-Trøndelag. Den 24 år gamle sønnen er siktet for forsettlig drap.
 • Slutten av april: En kvinne blir funnet død i sitt hjem i Åsane i Bergen. Lørdag 17. juni blir hennes mann pågrepet og siktet for drap. Mannen framstilles for fengsling i Bergen tingrett 19. juni.
 • 7. mai: En mann i 40-årene dør etter en voldshendelse i en bolig i Ørje i Østfold. Mannens far i midten av 70-årene er siktet for grov kroppsskade med døden til følge. Han erkjenner ikke straffskyld og hevder det skjedde i nødverge.
 • 11. juni: En kvinne i 50-årene blir funnet skadd i kjærestens bolig i Søndre Land i Oppland. Hun dør på sykehus. Ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten døde hun av sykdom, men hadde også ytre skader. Kjæresten, som også er i 50-årene, ble siktet for kroppskrenkelse, men siktelsen er senere endret til å gjelde familievold.
 • 15. juni: En mann i 50-årene blir funnet død i sin bolig på Hellerud i Oslo. Dagen etter opplyser politiet at de etterforsker saken som et drap. Ingen er mistenkt eller pågrepet i saken.
 • Kilde: NTB