Dømt til 11 års fengsel for å ha drept kona

Mannen som kvalte sin kone til døde i Levanger 1. mars, er dømt til 11 års fengsel.

Bjørn Kristian Soknes, førstestatsadvokat, bistandsadvokat Tanja Benum Henderson og forsvarer Jan Christian Kvanvik. Foto: Monica Irén Solberg Susegg 

Nyheter

Den 20 år gamle kvinnen kom til Norge for å søke familiegjenforening med sin mann bare åtte dager før hun ble drept, onsdag 1. mars 2017. Den kvelden ble hun funnet død etter å ha blitt kvalt av ektemannen (28).

Erkjente drapet, men ikke skyld

Mannen erkjente ikke straffskyld da han møtte i Inntrøndelag tingrett forrige uke. Han forklarte likevel seg detaljert om drapshandlingen og sa at han holdt kvelertak på kvinnen i femten til tjue minutter.

– Jeg slapp da jeg skjønte at hun ble rolig. At hun ikke pustet, sa 28-åringen i retten.

28-åringens forsvarer, Jan Christian Kvanvik, forklarte at mannen ikke tenkte over hva kvelertaket på kona kunne føre til.

Førstestatsadvokat Bjørn K. Soknes mente derimot at det er klarlagt.

– Kvelning er ikke en avansert form å ta et liv på, unnskyld uttrykket. Man vet at når man holder et grep om en hals, så ender med døden etter en tid. Det vet man som barn.

Kvinnen var sårbar

Retten har i dommen lagt vekt på at tiltalte drepte sin kone kun åtte dager hun først kom til Norge. Hun fremsto ifølge dem som særlig sårbar og avhengig av tiltalte. Det er også skjerpende at halsgrepet ble holdt såpass lenge, noe som trolig har gjort kvinnen svært redd før hun døde.


Sjokkerte naboer hørte skrik da kvinne (20) ble drept vegg-i-vegg

Naboene er sjokkert over at den hyggelige 27-åringen kunne drepe kona (20) – mens de selv bare var få meter unna.

 

Samtidig får mannen en noe midlere dom fordi han selv ringte 112 og varslet fra om drapet, samt at han har erkjent de faktiske forholdene. Det legges likevel vekt på at det til tross for erkjennelsen av drapet, er sterke allmennpreventive hensyn som gjør seg gjeldende i en så alvorlig sak.

Dømt til fengsel og erstaning

Mannen ble dømt til 11 års fengsel - som er i tråd med aktors påstand i saken. Han får fradrag for 121 dagers varetekt.

Kvinnens foreldre har via bistandsadvokaten fremmet et krav om 200.000 kroner hver i erstatning for deres datters død - noe retten også setter som oppreisningsbeløp. Dette får foreldrene fordi det for det første er en enorm belastning å miste sin datter, samt at det gjør at foreldrene kan få en mer usikker økonomi i fremtiden, som følge av at barn ofte støtter foreldre når de er gamle, i kulturen familien kommer fra.

Mannen blir også fradømt retten til arv og eventuelt uskiftet bo.

28-åringen har fått dommen opplest og den har blitt forkynt. Han har tatt betenkningstid med tanke på en mulig anke.