Trådtrekkere i Stiklestads kulisser

De starter med skisser og ender med å fargelegge hele Stiklestad. Folket i kulissene lever med olsok og Spelet om Heilage Olav året rundt.

Markedsfører: Marit Anita Halvorsen drar land og strand rundt for å markedsføre Stiklestad, og går ikke av veien for å kle seg opp i vikingskrud for å vekke oppmerksomhet. 

Nyheter

Det syder av liv på Stiklestad denne sommerdagen i juni. Flere verdensspråk høres i foajeen, og forventningsfulle turister velter svette ut fra hete busser. Rundt et bord ved inngangspartiet til kultursenteret, sitter kanskje noen av de aller viktigste brikkene i hele spel-apparatet.

– Nei, de viktigste er de frivillige. Uten den fantastiske jobben frivilligheten gjør, hadde ikke dette vært mulig, understreker Hildur Norum, museumsformidler og produksjonsleder for Spelet om heilag Olav.

Fra hest til vafler

Det er ikke bare 1030 detaljer, men 10.030 detaljer som må på plass i forbindelse med Spelet, ifølge Norum.

– Rydding og evaluering starter i august. Regissør og musikalsk leder skal velges, karakterene skal bemannes, orkesteret skal forespørres. Rundt nyttår skal det avholdes audition for roller og dansere, og eventuelle nye vrier i spelet skal diskuteres. Det er en evig runddans med bespisning, hotellbooking, koordinering med sanitet og Røde Kors, jeg må tenke på alt fra hest til vafler, sier Norum.

Musikkinstrumentene leies inn fra luftforsvaret i Trondheim, og et sted mellom 500–700 frivillige skal koordineres.

– Når prøvene starter begynner det virkelig å krible, sier Norum.

 
Hildur Norum
 • Arbeider som: Museumsformidler og produksjonsleder for Spelet om heilag Olav.
 • Har jobbet på Stiklestad i: 15 år, vært guide i 10 år, og har 19 års fartstid som skuespiller i Spelet.
 • Elsker jobben fordi: Møtene med publikum er unike, og fordi jeg får brukt både kreativitet og systematikk i jobben. Dessuten er det en god gjeng her.

Året rundt med olsok

Bookingen av neste års artister og talere begynner så snart olsokdagene er i gang.

– Det er et langvarig arbeid. Vi er en gruppe på fem som drodler oss fram til årets tema, og utfordrer deretter foredragsholderne til å spinne videre på dette, forteller produksjonsleder for Olsokdagene, Inger Lise Woll. Når bannerne kommer opp langs stiklestadvegen, begynner det å krible for alvor, og det brenner under føttene når skuespillerne inntar Stiklestad.

– Stormøtene med alle de frivillige er helt rørende, og det gir masse energi, sier Woll.

Inger Lise Wold
 • Arbeider som: Stabsmedarbeider og produksjonsleder for Olsokdagene.
 • Har jobbet på Stiklestad i: 10 år.
 • Elsker jobben fordi: Den gir energi og er artig. Møtet med alle de frivillige er nesten rørende.

Landeveisfarende viking

Markedsføringen av neste års spel er allerede i gang, før årets spel engang har begynt med prøvene. Tyskerne legger nemlig ferieplanene i god tid.

– Det er mange fra utlandet som allerede nå bestiller billetter for neste år, forteller seksjonssjef for salg og marked, Marit Anita Halvorsen.

Hun har hatt en hektisk vinter og vår, med reiselivsmesser, brosjyredistribusjon og digital markedsføring. Men aller best liker hun den gode, gamle kundekontakten.

– Jeg må ut å treffe folk. Så snart programmet er sluppet, legger jeg ut på veien for å treffe publikum, forteller Halvorsen, før hun pakker i bilen og gjør seg klar for et halvt døgn i vikingdrakt i anledning at NRKs. sommertog kommer til Steinkjer. Spelets hærmenn, stiller villige opp for å bidra.

– De frivillige gjør en vanvittig viktig jobb, jeg har ofte med meg noen av dem når jeg skal ut på ulike aktiviteter, forteller Halvorsen.

 
Marit Anita Halvorsen
 • Arbeider som: Seksjonsleder salg og marked.
 • Har jobbet på Stiklestad i: 17 år, minus en femårsperiode, men jeg kom tilbake.
 • Elsker jobben fordi: Jeg har dyktige kolleger med stor romslighet og takhøyde. Og fordi ingen dag er lik.

Fleksible håndverkere

Med ansvar for et 30-talls bygninger på Stiklestad i tillegg til kultursenteret, Egge Museum og fotomuseet i Levanger, blir ikke håndverkerne gående med hendene i lommene.

– I juni strammer det seg til. Da kommer det bestillinger til årets Olsokdager, telt skal rigges opp og ned, og i tillegg har vi noen kvadratmeter med plen som skal klippes, forteller museumshåndverker Rolf Anders Lein.

 
Rolf Anders Lein
 • Arbeider som: Museumshåndverker.
 • Har jobbet på Stiklestad i: Begynte i 2013 så det ble fire år i februar.
 • Elsker jobben fordi: Den gir frihet under ansvar, og fordi takhøyden er stor. Det er en helt spesiell tone mellom kollegene her, og når vi nærmer oss olsok, får vi en boost. Jeg kunne ikke hatt det bedre.

Koker i kulissene

800 kilo saltkjøtt og rotgraut, og nærmere 1000 liter sodd er noe av det som står på menyen under årets olsok. Kjøkkensjef Tor Arne Hynne, bruker omtrent en måned på forberedelsene. Han har et mannskap på rundt 40 personer å holde styr på når det koker som verst på kjøkkenet.

– Ja, i tillegg kommer de frivillige da selvfølgelig. Det hadde virkelig ikke gått uten de frivillige, understreker kjøkkensjefen.

 
Tor arne Hynne
 • Arbeider som: Kjøkkensjef.
 • Har jobbet på Stiklestad i: Startet som ekstrahjelp i 2001, ble lærling i 2003 og fikk fast jobb da hotellet sto ferdig i 2007.
 • Elsker jobben fordi: den er utfordrende, jeg får lov til å være kreativ og jeg har verdens beste arbeidskolleger.

Relaterte saker:

Haga tilbake som landets siste hedenske hersker

Hoder skal rulle i Korsvikaspillet i år også.

Her synger hun Gudruns sang igjen

Eir Inderhaug framførte «Makter gode» fra Spelet om Heilag Olav for første gang på mange år under Drømmeaften i Levanger.

2017 er året Lavrans Haga (34) virkelig skal synge ut

Går til sangpedagog og trener yoga for å forberede seg til prestisjerollen som Tormod Kolbrunarskald i Spelet om Heilag Olav.