Siktet mor slipper varetekt i Overhalla-saken

Sør-Trøndelag tingrett har opphevet varetekten til moren som er siktet for vold med døden til følge etter at hennes tre år gamle datter døde i juni.

  Foto: Bjørn Tore Ness

Nyheter

Kvinnen, som er høygravid, ble fraktet fra fengslingsmøtet i tingretten torsdag og rett til begravelsen til sin datter. Etter at begravelsen var over fikk hun beskjed om at hun er løslatt, skriver Adresseavisen.

Anker

Politiet ba om ytterligere fire ukers varetektsfengsling av kvinnen, og har varslet at kjennelsen vil bli anket. Dermed gis varetektsfengslingen oppsettende virkning, slik at kvinnen fortsatt må sitte i varetekt til anken er behandlet, noe som trolig skjer fredag.

Både kvinnen i 20-årene og stefaren i 30-årene er fortsatt siktet for å ha utøvd dødelig vold mot den tre år gamle datteren, og tingretten skriver i sin kjennelse at det fortsatt er skjellig grunn til å mistenke moren for å ha utøvd vold mot datteren. Retten mener imidlertid at det vil være et "uforholdsmessig inngrep" å la henne fortsatt sitte i varetekt.

Dette er på grunn av den «usedvanlige krevende situasjonen hun befinner seg i», heter det i kjennelsen. Dommeren viser i den forbindelse blant annet til graviditeten, skriver avisen.

Fødsel

Tidligere torsdag ble det kjent at politiet ønsker at medisinsk fagpersonell skal undersøke om det er nødvendig å sette i gang fødselen til den siktede mora.

– Det er på ingen måte politiet sitt forslag at det skal igangsettes en fødsel hos siktede, men vi ønsker jo utredning av medisinsk fagpersonell om hvorvidt det kan være en nødvendig av hensyn til det ufødte barnets sikkerhet, sier politiadvokat Amund Sand til NRK.

Kvinnen vil uansett ikke sitte i en fengselscelle ettersom hun er innlagt til tvungen observasjon på psykiatrisk sykehus, og fortsatt vil være innlagt der.

Lå i koma

Det var natt til mandag 26. juni at helsepersonell rykket ut til en bolig i Namdalen etter at ei tre år gammel jente var blitt skadd. Jenta lå i koma i to døgn på St. Olavs Hospital før hun døde.

Både moren og stefaren har nektet å ha utøvd vold mot barnet og mener skadene kommer av at hun falt ut av sengen.