Biene har sørget for mye god sommerhonning

Til tross for en kald sommer med mye regn har biene overrasket positivt denne sommeren. Innimellom bygene har de samlet mye nektar ute i naturen.

Birøkter Marie Vorum fra Bjørka i Sparbu sier at biene på Bjørka i sommer har samlet mye nektar som de har omskapt til velsmakende sommerhonning. 

Nyheter

Birøkter Marie Vorum fra Bjørka i Sparbu sier at de har produsert 800 kilo honning fra sommertrekket, og nå håper de på like mye fra lyngtrekket på Hitra.

Bringebærblomstringa

Vorum sier at biene i første rekke henter nektar fra bringebærblomstene om sommeren. Geitramsen er også populær.

– Selv med en dårlig forsommer har biene åpenbart arbeidet veldig flittig de dagene det var godt nok vær til at de kan forlate kuben. Været tatt i betraktning har produksjonen av sommerhonning derfor overrasket oss birøktere positivt. I år har vi derfor fått så mye honning at vi kan levere honning til salg i noen spesialbutikker. De to siste somrene har vi ikke hatt nok honning til det.

Vorum sier at biene også har klart overvintringen godt. Det gir birøkterne bedre muligheter for å skaffe seg flere kuber.

– Selv startet vi med 23 kuber i vår og har i løpet av sommeren kommet opp i drøyt 40 kuber gjennom å etablere nye bisamfunn.

Økende interesse

Vorum sier at de er en økende interesse for birøkt, og det har de siste årene vært mangel på bisamfunn på landsbasis. Bare i Nord-Innherred sier Vorum at det i dag er rundt 30 registrerte røktere. Inderøy og Steinkjer har fleste birøktere, men det er røktere over hele fylket. Det er organiserte, lokale birøkterlag i Snåsa, Levanger/Verdal, Stjørdal, Inderøy og Nord-Innherred der Maries ektemann Bjørn Inge Vorum er leder.

Som erfarne birøktere holder Marie og Bjørn Inge kurs for nye birøktere. Alle nye birøktere må registrere seg hos Mattilsynet, og det anbefales sterkt at man går på kurs og får en erfaren produsent som mentor i starten.

– Vi starter kursene i april, og målet er at alle skal ha sin egen kube klar til sommertrekket før de er ferdig med kurset. Et par fra Levanger som startet med to kuber i sommer var ekstra heldige og endte opp med hele 103 kilo honning fra årets sommertrekk. Det er imponerende mye. Forklaringen ligger i at de var heldige å få kjøpt to bisamfunn fra Østlandet, som på grunn av den varmere forsommeren der kom raskt i gang med innsankingen når de kom til Trøndelag.

Birøkterparet fra Bjørka går nå en ekstra travel høst og førjulsvinter i møte, med deltakelse på en hel rekke martnaer og messer. I helga stiller de for første gang på Rennebumartnan.

Relaterte saker:

Saftig satsing på Frosta

Erling Hagen og Gerd Tove Hogstad Hagen har investert om lag 2,5 millioner kroner på «innendørs» anlegg for bringebærdyrking på Hogstad Øvre.

Årets første «biutrykning»

Beboere i boligfelt på Mære fikk plutselig et x antall nye naboer mandag ettermiddag – helt uventet.

Summet interessen for blomster og bier

Men at honning er oppgulp, var ikke elevene ved Mære skole forberedt på.