Norske Skog

Kreditorene tar kontroll i Norske Skog

Fondene som har lånt Norske Skog penger har mistet tålmodigheten. Nå setter de inn tidligere konsernsjef Sven Ombudstvedt som styreleder.

Ny sjef: Sven Ombudstvedt trakk seg som konsernsjef i vår. Nå er han tilbake som styreleder i Norske Skog.  

Nyheter

I flere måneder har Norske Skog ført en meget komplisert refinansieringsprosess med sine kreditorer og aksjonærer. Nå har den største gruppen av kreditorer mistet tålmodigheten. Fem store fond tar kontrollen over konsernets fabrikker, skriver Dagens Næringsliv, som omtalte saken først. Samtidig har Oslo børs stoppet all handel med aksjer i Norske Skogindustrier ASA.

– Nå har det tatt såpass lang tid å få på plass en løsning. Det går ikke og nå har en prøvd alt mulig. Av hensyn til de operative virksomhetene i Norske Skog, så tiltrer nå de sikrede obligasjonseierne pantet og jeg settes inn i styret til Norske Skog AS som styreleder for å hjelpe til at de syv fabrikkene drives videre uten problemer, sier tidligere Norske Skog-sjef Sven Ombudstvedt til Dagens Næringsliv.

De fem fondene Ocean Wood, Bluebay, Cyrus, Sampo og Blackstone overtar nå på vegne av kreditorgruppen alle verdiene i Norske Skog. Nå skal det etableres et nytt holdingsselskap som vi eie alle aksjene i Norske Skog og i de sju fabrikkene konsernet har igjen.

Klokka 17 tirsdag gikk det ut børsmelding fra Norske Skog om at Citibank i London på vegne av kreditorene tar over eierskapet i Norske Skog holding og Norske Skog AS. De setter inn Sven Ombudstvedt som styreleder. Han får med seg Nils Ingemund Hoff, som satt i styret så lenge Blackstone var storeier. Han gikk ut på den ekstraordinære generalforsamlingen i august. Rune Sollie er også nytt styremedlem.

I samme børsmelding skriver konsernsledelsen i Norske Skog at de fortsatt jober med refinansieringsforslaget og vil legge det fram på mandag.

Vil investere

– Långiverne vil styre fabrikkene og tilføre dem likvidtet. Vi ønsker at de operative enhetene skal få en helt annen balanse og gjeldssituasjon slik at en kan fokusere på drift og utvikling av selskapet, sier Ombudstvedt. Han har selv vært med på å utarbeide strategien som skal gjøre at Norske Skog tjener 25 prosent av pengene sine på nye forretningsområder i 2020. Problemet er at konsernet er så gjeldstynget at de ikke har penger til å ta investeringene som må til.

- Tidligere har det vært snakk om et investeringsbehov på 70 millioner euro. Det er tall vi kan være med på, sier Ombudstvedt til Trønder-avisa.

Kreditorene tar over selskapet Norske Skog AS. Det er driftsselskapet som eier de sju papirfabrikkene i selskapet. Det er i dette selskapet de reelle verdiene i Norske Skog ligger. Norske Skog AS er et datterselskap i fjerde ledd til det børsnoterte Norske Skogindustrier ASA.

Christen Sveaas og hans Kistefos kjøpte seg opp i Norske Skog da Blackstone solgte sin storpost i Norske Skog ASA. Til Dagens Næringsliv bekrefter han at meldingen fra kreditorene kom overraskende.

– Det de gjør nå, burde de jo gjort for mange måneder siden, skriver han i en epost til DN. Han mener det viktigste nå er å skape ro rundt selskapet. Ombudstvedt kan være riktig mann, skriver han.

– Ombudstvedt kan selskapet og bransjen, så han er sikkert en utmerket mann, skriver DN.

Flere dårlige meldinger

Den siste måneden har Norske Skog kommet med flere børsmeldinger om dårligere resultatutvikling i konsernet. Tidligere i sommer meldte de at de kommer til å ha rundt 900 millioner i brutto driftsresultat, men senest forrige uke kom meldingen om at de kommer til å tjene rundt 700 millioner i år. Og i dag varslet de at kraftprisene vil komme til å øke og vil koste konsernets europeiske fabrikker 200 millioner kroner mer i året i perioden 2020-2024. I Australasia øker strømregninga med 300 millioner i 2021.

– Vi har sett at det stadig kommer nye negative meldinger om selskapets driftsresultater. Nå senest i dag om energikontraktene. Vi gjør dette for å beskytte egne verdier og sikre at Norske Skog ikke forvitrer videre, sier Ombudstvedt.

De fem fondene har pantesikkerhet for sine lån på tilsammen 4,2 milliarder kroner. Dermed kan de kreve pantet og står først i køen når verdiene skal fordeles.

Tror det er lovlig

Ingen i konsernledelsen ønsker å kommentere "kuppet" på nåværende tidspunkt. Styremedlem Eilif Due sier han bare har blitt orientert gjennom media.

- De som gjør dette vil sikre sine verdier. Det er smart av dem å få med Sven Ombudstvedt fordi han kjenner avtalene konsernet har skrevet under på. Når vi ikke betaler renter på lån er det et mislighold. Jeg vil tro det er mulig for pantehaverne å ta over selskapet slik de gjør nå, sier Due.