SAS-streiken er avblåst

Norsk Flygerforbund og Parat har oppnådd enighet med om en ny tariffavtale med NHO Luftfart og SAS og avblåser den varslede storstreiken.
Fakta
  • Norsk Flygerforbund og Parat oppnådde enighet med NHO Luftfart/SAS om en ny tariffavtale klokken 4 natt til torsdag etter 14 timer med uformelle samtaler på Riksmeklerens kontor.
  • Norsk Flygerforbund varslet at så å si alle deres norske SAS-flygere skulle tas ut i streik fra torsdag, totalt 356 stykker, dersom det ikke ble enighet i forhandlingene med SAS.
  • Parat varslet plassoppsigelse for totalt 230 av sine SAS-piloter. De varslet at de ville ta ut 87 medlemmer ved midnatt natt til torsdag, ytterligere 23 natt til fredag og 92 natt til lørdag.
  • Totalt hadde de to fagforeningene varslet plassoppsigelse for 588 piloter.
  • SAS kansellerte onsdag rundt 100 flygninger torsdag for å være føre var dersom streiken skulle bli trappet opp.
  • Ifølge Norsk Flygerforbund og Parat er følgende elementer viktige i avtalen: – Hele og faste stillinger er hovedregelen. – At man i hovedsak skal kunne avvikle ferien innen forbedringer i arbeidstidsmønsteret. – Lønnsøkning på 6 prosent over tre år.
  • (Kilder: Norsk Flygerforbund, Parat)
Nyheter

– Vi har fått gjennomslag for våre viktigste krav. Dette gjør at vi kan anbefale avtalen for våre medlemmer, sier forhandlingslederne Jens Lippestad i Norsk Flygerforbund og Jan Levi Skogvang i Parat.

Løsningen kom i 4-tiden natt til torsdag etter at partene kom sammen til uformelle samtaler på Riksmeklerens kontor klokka 14 onsdag.

– Den endelige avtalen er tilnærmet det samme tilbudet vi ga SAS under meklingen i helgen. I dette tilbudet hadde vi strukket oss svært langt for å unngå en streik. Den usikkerheten som er skapt de siste dagene har således vært helt unødvendig, sier Lippestad.

På jobb torsdag morgen

SAS innstilte hundre avganger før klokka 14 torsdag på grunn av streikefaren. Skogvang sier til NTB at de håper det tar kortest mulig tid å få flytrafikken tilbake i normalt gjenge igjen.

– Vi har sagt til våre kolleger at de skal møte på jobb i morgen som planlagt, og SAS gjør alt de kan for å gi sine beskjeder til kabinansatte for å få alt på plass. Noen kanselleringer vil det sikkert bli, men i løpet av torsdag ettermiddag tror jeg det meste er på plass igjen, sier han.

SAS skriver i en pressemelding at treårsavtalen som er nå inngått er i tråd med avtalene som nylig er undertegnet med svenske og danske pilotforeninger.

– Vi er glade for at vi nå har avtalt en ny avtale, og at vi dermed har unngått en streik som vil påvirke våre kunder, sier Eivind Bjurstrøm som har forhandlet for SAS.

Med avtalen med norske pilotforeninger har SAS nå oppnådd enighet med alle pilotforeninger i de tre skandinaviske landene.

Lønnsøkning

Forhandlingslederne oppgir at avtalen sikrer at hele og faste stillinger er hovedregelen, at man i hovedsak skal kunne avvikle ferien innen forbedringer i arbeidstidsmønsteret, samt en lønnsøkning på 6 prosent over tre år.

Den største utfordringen i meklingen har ifølge Skogvang vært uttalelsene fra NHO-direktør Torbjørn Lothe og konsernsjef Rickard Gustavsson.

– Det vi nå har fått er i tråd med hva de har fått i de andre skandinaviske landene og det som lå på bordet i meklingen når vi gikk fra hverandre for noen dager siden. Resultatet viser at påstandene disse to har fremsatt i mediene de siste dagene, ikke medførte riktighet, sier Skogvang.

Han sier at meklingen kom inn på et bedre spor etter tre dager med streik.

– Selv om det har vært et beskjedent streikeuttak så langt, møtte vi onsdag en motpart som var mer imøtekommende. Vi synes det er bra at vi sammen har funnet en løsning og unngår streik, sier Skogvang etter at partene hadde sittet sammen i 14 timer.