Rettssak mot terrortiltalt trønder utsatt

Rettssaken mot trønderen som er tiltalt for å ha kjempet for IS er utsatt.

Mannen er fra Verdal, men har ikke vært bosatt i kommunen siden 2007. Siden 2009 har han hatt Levanger som bostedsadresse. Her er et bilde som angivelig skal være tatt i Syria. Bildet har han sendt et bilde av seg selv med gevær og en hilsen på kav trøndersk til en venninne hjemme i Nord-Trøndelag før han skulle ut på et oppdrag i IS-fronten. Foto: Kristian Helgesen, VG   Foto: Kristian Helgesen, VG

FAKTA

Dette er 34-åringen fra Verdal tiltalt for:

  • Straffeloven (1902) § 147a fjerde ledd jf første ledd, jf § 12 første ledd nr. 3 bokstav a): for å ha planlagt eller forberedt en terrorhandling ved å inngå forbund med noen om å begå en slik straffbar handling som nevnt i straffeloven (1902) § 148 (å volde sprengning hvorved tap av menneskeliv eller utstrakt ødeleggelse av fremmed eiendom lett kan forårsakes), eller § 231 jf. § 232 (grov legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter), eller § 233 (drap), med hensikt om å skape alvorlig frykt i en befolkning og eller urettmessig å tvinge offentlige myndigheter til å gjøre, tåle eller unnlate noe av vesentlig betydning for landet.
  • Straffeloven (1902) § 147d, jf. straffeloven (1902) § 12 første ledd nr. 3 bokstav a): for å ha dannet, deltatt i, rekruttert medlemmer eller ytet økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler ...
  • Straffeloven (2005) § 136 a, jf. straffeloven (2005) § 5: for å ha dannet, deltatt i, rekruttert medlemmer eller ytet økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, da organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler ...
Nyheter

34-åringen fra Verdal dro til Syria i 29. november 2014 for å kjempe for terrororganisasjonen «Den islamske stat» (IS).  Han sitter nå varetektsfengslet i Trondheim.

Rettssaken skulle starte i Oslo tingrett mandag, men er utsatt til onsdag etter at påtalemyndigheten fikk nye dokumenter fra Tyrkia fredag kveld, melder TV 2.

Tiltalen kan endres

Dokumentene viser at den tiltalte kan ha blitt domfelt for medlemskap i IS i Tyrkia. På grunn av dobbeltstraffproblematikk må det vurderes om den tyrkiske dommen kan bety at deler av tiltalen må frafalles.

Den tiltalte 34-åringen er etnisk norsk og har erkjent å ha oppholdt seg i Syria fra desember 2014 til slutten av april 2016. Da ble han pågrepet av tyrkiske myndigheter ved en grensepassering. Han ble sittende fengslet i byen Gaziantep fram til han ble deportert av tyrkiske myndigheter i august i fjor.

LES OGSÅ: Vil avhøre latvier om IS-trønderen

34-åringen dro til det krigsherjede landet kun måneder etter et vennepar, som også er fra Innherred. Det er kun 34-åringen som har returnert til Norge. Kvinnen (30) kan fortsatt være i Syria, mens den andre mannen, hennes ektemann, ble drept i 2015.

Risikerer ti års fengsel

Trønderen er blant annet tiltalt for å ha inngått avtaler med en eller flere personer tilknyttet IS om å «begå, eller medvirke til å begå, en eller flere straffbare handlinger, med den hensikt å skape alvorlig frykt i den syriske befolkningen og tvinge regjeringen til å gi fra seg makten».

LES OGSÅ: Mottok 2.500 meldinger fra verdalingen som jobbet for IS i Syria

Han er også tiltalt for å ha deltatt i trening og opplæring i landet, og at han sammen med andre bevæpnede personer deltok i militære operasjoner.

Paragrafen har en strafferamme på inntil ti års fengsel. Mannen nekter straffskyld.