Nå er det endelig klart: Han blir Trøndelags ordfører

Etter flere uker intern dragkamp blir detaljene i fylkeskommunens maktkabal klare onsdag.

Blir ordfører: Sørtrønder Tore O. Sandvik (Ap) skal lede Trøndelag fylkeskommune. Anne Marit Mevassvik blir Aps gruppeleder. FOTO: MARIUS LANGFJORD 

Nyheter

I 212 år har Trøndelag vært delt. Nå blir regionen samlet igjen. De siste ukene har partiene jobbet med detaljene i maktkabalen om hvilke politikere som får hvilke roller. Etter møter mellom flere parti onsdag formiddag er nå posisjonene ferdig fordelt, får Trønder-Avisa får bekreftet fra kilder i forhandlingene.

Den fremste politikeren blir sørtrønder Tore O. Sandvik (Ap). Han kommer til å bli valgt til ordfører på det første trønderske fylkestinget 19. oktober.

Tre-tre i fylkesutvalget

Resten av kabalen er også klar. Den blir slik:

Anne Marit Mevassvik blir Aps gruppeleder, trolig den mektigste sakspolitikeren i den nye fylkeskommunen.

Terje Sørvik, May Britt Lagesen, Hanne Moe Bjørnbet og Per Olav Hopsø blir med Sandvik og Mevassvik i fylkesutvalget (formannskapet), får Trønder-Avisa bekreftet. Nordtrønderne tapte dermed kampen om å få fire av seks seter mot sørtrønderne, tross den hemmelige avtalen Trønder-Avisa tidligere har omtalt. Alle disse blir heltidspolitikere.

Disse fire Ap-politikerne skal også lede hvert sitt hovedutvalg.

Terje Sørvik blir leder av hovedutvalg for næring.

May Britt Lagesen skal lede hovedutvalg for kultur.

Hanne Moe Bjørnbet skal lede hovedutvalg for utdanning.

Per Olav Hopsø skal lede hovedutvalg for kollektiv.

Det endelige resultatet ligner veldig på det mange har spekulert i helt siden i vår.

En halvtime etter at Trønder-Avisa først publiserte denne saken gikk Ap i Trøndelag også ut og bekreftet posisjonene i en pressemelding.

- Etter to svært gode og konstruktive samtaler har Arbeiderpartiet i Trøndelag kommet fram til følgende forslag som skal behandles av representantskapsmøte onsdag ettermiddag på Stjørdal. Arbeiderpartiet har svært dyktige politikere som nå skal være ombud for hele Trøndelag. Enigheten innebærer følgende fordeling, skriver partiet i pressemeldingen.

Kaspersen tapte

Det var Jan Inge Kaspersen fra Stjørdal som kjempet om plass i fylkesutvalget, som han altså tapte mot Hopsø. Etter det Trønder-Avisa forstår blir han nestleder i et av hovedutvalgene, og i tillegg får han en stillingsandel som nestleder i partigruppa. Kaspersen blir trolig heltidspolitiker.

Senterpartiet får varaordføreren. Det blir Tomas Hallem fra Verdal.

Senterpartiet får også hovedutvalgsleder for veg. Det blir Gunn Iversen Stokke fra sørfylket.

Den samme Kaspersen kommenterte saken overfor pressen onsdag ettermiddag. Han ville ikke bekrefte navn, men bekrefter antallet posisjoner til hvert parti.

- Vi har diskutert hvordan vi skal sette ned det beste laget i utvalgene. Der har vi kommet fram til at Senterpartiet skal lede utvalg for veg, og Ap skal lede de andre utvalgene, sier han.

20 heltidspolitikere

Totalt blir rundt 20 personer heltidspolitikere i den nye fylkespolitikken. Alle 15 i fylkesutvalget får 60 prosent stilling, og kombinerer man det med rollen partienes gruppeleder (stillingsprosent varierer etter partistørrelse, men minst 40 prosent) gir det heltidsgodtgjøring. Det blir heltidspolitikere fra nær alle 10 partier.

Flere av de andre partiene skal ha ønsket seg verv som hovedutvalgsledere, men det har de altså ikke fått. Småpartier får imidlertid flere av nestledervervene i hovedutvalgene. Det blir nemlig to nestledere i hvert hovedutvalg. Fire av disse vervene får opposisjonen, mens posisjonspartiene tar resten. SV, MDG, Sp og KrF får ett hver, mens Ap får to.

Opposisjonen får også ledervervet i kontrollutvalget.

- De får bli enige seg imellom om hvem som tar det, sier Kaspersen.

Lang tids spekulasjon

Helt siden de to trønderske fylkeskommunene ble vedtatt sammenslått i fjor vår, har maktkampen om hvem som får hvilke posisjoner preget fylkespolitikken.

«Alle» har forventet at Tore O. Sandvik (Ap) ville slå Anne Marit Mevassvik (Ap) i kampen om å bli fylkesordfører. Men den endelige avklaringen har drøyet og drøyet.

Maktkabalen i fylkestinget henger delvis sammen med spørsmålet om hvem som blir partileder i Trøndelag Ap. Hvert av de to gamle fylkeslagene har oppnevnt 6 medlemmer til det nye styret, men det er ikke klart hvem som skal lede det.