Nordtrøndersk kvinne i Syria etterforskes av PST

PST opplyser at de har startet etterforskning av den etnisk norske kvinnen som dro til Syria i 2014.

Dette bildet skal være tatt i Egypt, i forbindelse med bryllupet mellom kvinnen fra Verdal og mannen fra Levanger, før de dro til Syria.  

Nyheter

PST har startet en etterforskning av kvinnen basert på mistanke om deltakelse i en terrororganisasjon. Det fortalte Kim Ruderaas Sæter for PST i Oslo tingrett onsdag.

Mannen ble drept

Kvinnen, som nå er 31 år, dro til Syria i 2014 sammen med sin ektemann, som er fra Levanger, noen måneder før verdalingen som i disse dager møter som tiltalt for terrorforbund i Oslo tingrett. Paret var bosatt i Levanger før de reiste til Syria.

Hennes ektemann, som da var 27 år, skal i februar 2015 blitt drept i kamper. Dette bekreftet også den tiltalte verdalingen i tingretten.


Mannen (27) skal ha blitt drept i Syria - ingen har hørt fra kona

VG/Trønder-Avisa: Kona (28) skal ha overtalt Levanger-mannen (27) om å reise til Syria i fjor høst. Nå skal han være drept, mens ingen har hørt fra kona.

 

Verdalingen hadde kontakt med henne fram til 17. august i 2015 ifølge funn PST har gjort via Facebook-kontoen til verdalingen.

Det har blitt sendt over 70 meldinger fram og tilbake mellom kvinnen og den tiltalte verdalingen mens han oppholdt seg i Syria. Førti av disse skal ha blitt sendt fra kvinnen til verdalingen. Innholdet i meldingene er ikke kjent, med unntak av én melding 10. april 2016, hvor det skal ha stått "Jeg hører ikke noe fra dere" sendt av verdalingen til kvinnen.

Hadde kontakt med paret

Den siktede verdalingen forteller at han egentlig ikke fikk lov til å ha møte kvinnen, som opprinnelig er fra Verdal, etter at ektemannen døde. Kvinner og menn som ikke er i slekt eller gift skal ifølge han ikke snakke sammen i den Islamske staten (IS).

Verdalingen møtte paret flere ganger før kvinnens ektemann døde. Han skal også ha besøkt paret flere ganger i boligen de to disponerte i Syria.


Derfor konverterte hun til islam

Verdalskvinne (27) beskriver at hun fant sin ro i islam.

 

Ifølge blant andre Dagbladet var det kvinnen som overtalte mannen sin om å reise til Syria etter at de konverterte. Det er også kvinnen som skal ha blitt radikalisert først, for så å ta med seg mannen inn i en konverterings- og radikaliseringsprosess.

Gift og har nytt navn

Kvinnen skal ha hatt en obligatorisk sørgeperiode på fire måneder etter ektemannens død.

Hun skal etterpå blitt gift med en annen mann etter at Levanger-mannen (27) døde. Hun skal også ha tatt et arabisk navn.


Kona til antatt drept IS-kriger fra Levanger bryter tausheten

27-åringens konvertittkone (28) har oppdatert sin Facebook-status med koranvers om martyrdøden. Mannen hennes ble trolig drept denne uka.