Nord-Trøndelag blir snart historie.

Velg tidenes nordtrønder

Hvem mener DU er nordtrønderen over alle nordtrøndere gjennom tidene? Nå kan du være med og avgjøre.

Andre kandidater: Fredrikke Marie Qvam (t.v.) var en av de mest sentrale i arbeidet med i sikre kvinner stemmerett i Norge: Ole Richter (nr to) var norsk statsminister i Stockholm fra 1884-1888. Åge Aleksandersen er en av "oppfinnerne" av trønderrocken og berører mange med sin musikk. Du har kanskje din egen kandidat blant mange store nordtrøndere? 

Forkjemper: Fredrikke Marie Qvam (1843-1938) fra Steinkjer grunnla Norske Kvinners sanitetsforening og jobbet hardt for at kvinner fikk stemmerett i Norge. Hun var gift med statsminister Ole Anton Qvam og hadde stor politisk innflytelse gjennom uformelle kanaler. Taktikken var å kontakte konene til landets ledende menn og påvirke mennene gjennom dem.  

Statsminister: Ole Richter (1829-1888) fra Inderøy var høyesterettsadvokat og venstrepolitiker. Han var norsk statsminister i Stockholm fra 1884 til han skjøt seg i 1888.  Foto: (arkiv)

Rockekongen: Åge Aleksandersen (f. 1949) er en av pionerene i trønderrocken. Spilte i Prudence og har senere spilt med Sambandet. Har solgt 1,5 millioner plater. Hans sanger rører unge og eldre.   Foto: Anette Karlsen

Nyheter

Nord-Trøndelag er i ferd med å gå over i historien – etter å ha vært atskilt fra «sør» i 213 år. I år etter år har vi i Trønder-Avisa kåret «Årets nordtrønder». Nå gjør vi opp regnskap – og utfordrer kommunene og innbyggerne i fylket til å nominere og deretter stemme fram hvilken nordtrønder som fortjener forstavelsen «tidenes».

Er det Fredrikke Marie Qvam – den kanskje viktigste forkjemper for kvinners rettigheter i norsk historie? Ole Jørgensen Richter – inderøyningen som ble norsk statsminister og demokratibygger, men som endte sine dager tragisk i Stockholm? Eller skal vi til vår tid – for eksempel til Åge Aleksandersen, selve urkraften i nyere trøndersk musikk – mannen som gjorde det stuerent å bruke egen dialekt og som for mange ikke minst utenfor landsdelen er trønderen med stor T?

Vi i Trønder-Avisa utfordrer samtlige kommunestyrer til å nominere én fra sin kommune – og vi oppfordrer alle nordtrøndere til å sende inn forslag. Frist settes til 25. november. Deretter vil avstemmingen avgjøre hvem som til sjuende og sist får tittelen «Tidenes nordtrønder».


Send ditt forslag til redaksjonen@t-a.no, merket «Tidenes nordtrønder» .