Flere har vært tidlig ute med nyttårsrakettene – kan få saftig bot

Nyttårsraketter og fyrverkeri over Oslo Havn og Aker Brygge sett fra toppen av Oslo Rådhus ved midnatt nyttårsaften.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Nyttårsraketter og fyrverkeri over Oslo Havn og Aker Brygge sett fra toppen av Oslo Rådhus ved midnatt nyttårsaften.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Nyheter

Politiet melder om tidlig fyrverkeriskyting flere steder i landet lørdag kveld. Det kan fort medføre bot langt opp i tusenkronersklassen, advarer politiet.


30 personer skadet under nyttårsfeiringen de siste to årene.

Slik unngår du øyeskader nyttårsaften

De to siste nyttårsfeiringene har 30 personer fått alvorlige øyeskader som følge av bruk av fyrverkeri, viser tall fra Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB).

 

Stort sett mindreårige

– Nok en kveld med flere meldinger om fyrverkeriskyting, siste var på Furuset hvor vi huket tak i sju ungdommer som var en del av ei gruppe som skjøt fyrverkeri mot bygninger i området, skriver politiet i Oslo på Twitter ved 21-tiden lørdag kveld.

Senere lørdag fikk politiet en tilsvarende melding fra Stovner-området i Oslo.

–De vi har fått tak i, er stort sett mindreårige, så da følger vi opp med foreldre. I går skrev vi blant annet en melding til barnevernet blant annet etter ulovlig fyrverkeribruk, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo-politiet til NTB lørdag kveld.


 

7000 kroner i bot

Dersom man ikke er mindreårig, kan oppskyting av raketter utenom perioden 18.00 til 02.00 nyttårsaften koste mer enn det smaker.

–Standard bot ligger på rundt 7.000 kroner for forbudt eller ulovlig bruk av fyrverkeri, forteller Hekkelstrand.

Foreløpig har det ikke vært ekstraordinært mye ulovlig oppskyting av raketter i politidistriktet, til tross for at det kun er en bryllupsfest i Asker-området har søkt om tillatelse på forhånd.


Kjøper du fyrverkeri i utlandet kan du gå i fella

Privatpersoner har ikke lov til å bestille eller ta med seg fyrverkeri til Norge fra utlandet.

 

–Men vi har hatt en ganske jevn strøm av meldinger, sier operasjonslederen.

Også i Telemark har politiet mottatt flere skader om prematur rakettvirksomhet.

– Vi har fått flere henvendelser, blant annet fra Kragerø og fra Kjørbekk i Skien, forteller operasjonsleder Jørn Gustav Larsen i Sørøst politidistrikt til Kragerø Blad Vestmar.