Nord-Trøndelag har Norges beste ost og bakst

Trønderne dominerte under årets utgave av Det Norske Måltid.

Skjenning fra Røra ble kåret til årets bakst.   Foto: Det Norske Måltid

Den beste osten får du på Levanger, ifølge juryen i konkurransen.   Foto: Det Norske Måltid

Nyheter

- Fra starten av var alle landets fylker representert, gjennom delfinalene ble dette redusert til 14 fylker. Nå ser vi at Trøndelag med fem priser er landets mattyngdepunkt, sier hoveddommer Einar Risvik, fra Nofima i en pressemelding.

Konkurransen arrangeres nå for tiende året, og i år var det altså trønderne som hadde med seg de beste produktene.


Jämtlands luksusrestaurant hadde ikke plass til Zlatan rundt matbordet

Fäviken Magasinet åpner for bordbestillinger to ganger i året. Da spiller det ingen rolle hva du heter.

 

Priser til Inderøy og Levanger

Skjenning kreert av Røra Bakeri AS, ble hedret med prisen Årets bakst. Om vinneren skriver juryen følgende:

«Vinnerproduktet kommer i en lekker og karakteristisk emballasje med god informasjon om produktet, tradisjonen, serveringstips og produsenten. Produktet har et svært delikat utseende og har lukt og smak som er godt balansert mot råvarene. Konsistensen er perfekt! Det er svært positivt at lokalt og tradisjonelt håndverk holdes i hevd, slik at produktene gjøres tilgjengelig for flere enn dem som har kunnskap og mulighet til å lage dette selv. Vinneren har beskyttet geografisk betegnelse.»

Litt lenger sør på Innherred kunne Munkeby Mariakloster i Levanger feire prisen for Årets ost. Denne vant de for osten Munkeby:

«Osten er perfekt modnet over tid og saltsmaken er balansert. Årets vinnerprodukt er laget på upasteurisert melk, og var en av de første med dette i Norge. Vinneren har vært med på «småskalarevolusjonen» for osteproduksjon i landet siden første osten ble laget i oktober 2010. Osten er svært ettertraktet.»


Lokal mat:

I finalen i knallhard ostekonkurranse

Nordtrøndersk flatbrød, ost og iskrem kan bli landets beste.

 

Flere godbiter

Flere produsenter fra sørdelen av fylket gikk også til topps i konkurransen. Prisen Årets kjøtt - naturell gikk til Røroskjøtt for mørbrad av reinsdyrkalv, mens solbæris fra Reins Kloster AS i Rissa ble kåret til Årets meieriprodukt - foredlet.

I Trøndelag finner vi også Årets øl. Det var Hogna Brygg fra Midtre Gauldal som stakk av med denne prisen, for sitt Rødskjegg.