Støre møtte Ap-styret i Trøndelag om Giske-saken

Fylkesleder Anne Marit Mevassvik bekrefter at Giske-saken ble diskutert, men avviser at det var et oppvaskmøte.

Det har stormet rundt Ap-leder Jonas Gahr Støre og tidligere Ap-nestleder Trond Giske den siste tiden.  Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

Nyheter

Onsdag i forrige uke var Ap-leder Jonas Gahr Støre i Trøndelag for å besøke Lerchendalkonferansen.

På vei tilbake til Oslo stoppet han på Stjørdal, for å møte det 15 personer store styret i Trøndelag Ap.

Temaet var blant annet bråket som har preget partiet de siste ukene, hvor alt har handlet om trønder Trond Giske.

– Når partilederen er i Trøndelag, finner vi anledninger til å treffes. I dette tilfellet var det naturlig at han møtte styret i Trøndelag Ap. Det var ikke noen dramatikk i møtet, sier fylkesleder Anne Marit Mevassvik (Ap).

Behov for å møte trønderne

Hun sier møtet ble innkalt på kort varsel.

Etter det Trønder-Avisa erfarer, var det Støre som tok initiativ til møtet. Det vil ikke Mevassvik bekrefte.

– Det er vanlig praksis når partiledere er i Trøndelag at partikontoret gir beskjed om at han er her. Så var det ledig tid. Jonas hadde behov for å møte oss, og vi hadde behov for å møte ham.

– Var dette et oppvaskmøte?

– Det var på ingen måte et oppvaskmøte, men en åpen og ærlig dialog om situasjonen vi har stått i, og fokus på framtiden.

– Ble Trond Giske diskutert på møtet?

– Situasjonen partiet har vært i, og det som har rørt seg rundt den tidligere nestlederen, ble diskutert.  Vi brukte ikke mye tid på det, men brukte mesteparten av tiden på å se framover, til politiske utfordringer, sier Mevassvik.

Kritisk til håndtering

Trønderne i Ap har blant annet kjempet mot at Giske skulle miste plassen i sentralstyret, selv om han forsvant som nestleder. Mange har dessuten vært kritiske til partiledelsens håndtering av deler av saken.

Da Giske sist helg gjorde sitt "comeback" på stiftelsesmøtet i Orkland Ap fikk han en varm velkomst, og mange i Trøndelag Ap mener Giske fortsatt må ha en sentral plass i partiet.

Styret i Trøndelag består av totalt 15 personer, fra gamle Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag. Først i april velges det første ordinære styret i Trøndelag Ap.

Mevassvik sier det var "ganske mange" som møtte i møtet.

– Hvilket budskap hadde Støre?

– Han er opptatt av å se framover, som han har annonsert i mange sammenhenger. Nå må vi finne ut hvordan vi skal ha fokus på politikk, og fokus på valget, sier Mevassvik.

– Det ble ikke gitt beskjed om hva dere skal foreta dere rundt Giske?

– På ingen måte. Han lyttet mer enn han snakket, sier Mevassvik.

Beslutninger

Styremedlem og Verdal-ordfører Bjørn Iversen deltok også på møtet. Han forteller at det varte i nær to timer.

– Det var en samtale om et hovedtema om situasjonen i Ap etter valgresultatet. Det var overhodet ikke noe oppvaskmøte. Men det er klart vi kom inn på Giske-saken, sier Iversen.

– Hva kommuniserte Støre til dere om Giske-saken?

– Ikke noe som er ukjent på noe vis. Han kommuniserte en rimelig balansert tilnærming på dette. Flere av oss har vært kritiske til enkelte deler av håndteringen, det har jeg også vært, blant annet til at det ble fattet beslutninger mens Giske var sykmeldt. Men det var ikke noen form for oppvaskmøte, sier Iversen.

– Er Støre bekymret for en kløft mellom partiledelsen og det største fylkeslaget, Trøndelag?

– Det må du spørre han om. Jeg opplever ikke noen kløft. Men som den fremste tillitsvalgte, og som statsministerkandidat, med et så dårlig valgresultat, er han bekymret. Så må det settes en kurs framover, sier Iversen.

#Metoo og varslersaker

Via sin rådgiver Camilla Ryste skriver Støre denne kommentaren til møtet i en epost.

– Jeg pleier å kombinere deltakelse på konferanser rundt om i landet med å møte partifeller. Nå var det naturlig å kombinere Lerchendalkonferansen med å få til et møte med styret i nye Trøndelag fylkesparti, det største i landet. I to timer fikk jeg deres innspill til det politiske arbeidet i Arbeiderpartiet fremover. Så snakket vi selvsagt også om tiden vi har vært gjennom, med #metoo og varslersaker, som naturlig nok har opptatt partifeller og andre i Trøndelag. Det var et godt møte, der jeg fikk lytte til mange innspill.