– Amerikanerne på Værnes får ikke forlate landet før de kan å gå på ski

Oppholdet til marinekorpsets (USMC) kontingent II på Værnes går mot slutten, og som en avslutning ble det gjennomført «Værnes Mesterskap» (VM) i skiskyting.
Nyheter

Det var sjefen for marinekorpset, general Andrew Neller, som utfordret sine soldater og vertskapet fra HV12 under sitt besøk på Værnes.

– Fin avslutning

– Jeg snakket med oberst og sjef HV12 Håkon Warø og gjorde det klart for ham at ingen fra US Marines forlater Norge før de kan å gå på ski.

HV12 tok ham på ordet.

– Vi ser på dette som en fin avslutning på seks måneder med trening og fokus på operasjoner i kaldt vær og vinterforhold, sier stabssjef Egil Haave.

Valgte skiskyting

HV12 besluttet at det skulle gjennomføres en konkurranse i skiskyting. Da har de amerikanske soldatene i alle fall bevist at de både kan gå på ski og skyte med sitt personlige våpen.

Denne kontingenten fra USMC har nå trent i Norge gjennom seks måneder og bygd opp verdifulle ferdigheter i operasjoner under vinterforhold. De drar hjem om et par uker – men kommer tilbake under høstens storøvelse Trident Juncture 18.

Nye US Marines

Dette er på mange måter norsk sikkerhetspolitikk i praksis forteller Egil Haave.

 – Allierte soldater som trener på norske forhold, bruker sitt lagrede utstyr på norsk jord og kommer tilbake under en øvelse som nettopp handler om å komme en alliert til unnsetning.

Nå står snart en ny pulje med amerikanske marinesoldater klare for trøndersk snø og vinterfjell. Om noen dager begynner den nye kontingenten å komme – klare til å lære seg å operere under vinterforhold, opplyser stabssjef Egil Haave i HV12.