Bondelaget: Regjeringen tar ikke utfordringer i landbruket på alvor

Norges Bondelag er ikke fornøyd med statens tilbud i jordbruksoppgjøret og reagerer særlig på kutt i overføring til sauebøndene.

Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Nyheter

Staten la fredag fram sitt tilbud til bøndene. Bøndene har krevd 1,83 milliarder kroner. Staten tilbyr 1 milliard.

– Staten kutter i tilskudd til de små og mellomstore gårdene og tar ikke de langsiktige utfordringene i norsk landbruk på alvor. Mer jord kommer til å gå ut av drift, og mangfoldet vil svekkes med dette tilbudet, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.


Regjeringen tilbyr bøndene 1 milliard kroner

Regjeringens tilbud til bøndene har en ramme på 1 milliard kroner, hvorav 670 millioner bevilges over statsbudsjett. Bøndenes krav er på 1,83 milliarder. 

 

Frp: Statens tilbud til bøndene er i overkant

Statens tilbud til bøndene er svært godt og vil løfte næringen uten å føre til overproduksjon, mener Frps landbrukspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen.


På grunn av overproduksjon av svin og sau er det foreslått kutt til sauenæringen.

– Situasjonen med overproduksjon på sau og lam har delvis skjedd ved hjelp av sterke insentiver fra regjeringen. Regjeringen har altså vært med på å sette næringen i denne situasjonen, men tar ikke nok ansvar for å løse det, fortsetter Bartnes.

Bondelaget reagerer også på at regjeringen legger opp til at landbruket skal få samme prosentmessig inntektsutvikling som andre grupper. Bondelaget mener dette vil øke avstanden til andre grupper ettersom bøndene ligger etter i inntektsutviklingen.

Jordbrukets organisasjoner skal bruke de neste dagene for å se om tilbudet gir grunnlag for forhandlinger.