Bunaden bør være ren og pen før du henger den i skapet.

Slik tar du best vare på bunaden din

Har du en festdrakt til 30.000-40.000 kroner, bør du også koste på deg å holde den ren. Men: Det siste du må gjøre er å bruke flekkfjerner!

omgitt av bunader: Terje Wold og Eva Steinvik Wold på Bunadsaum i Inderøy har gode råd til hvordan du best tar vare på bunaden din.  Foto: Olav Lorentsen

Det vi har sett mye av de siste årene er at folk bruker Vanish. Det er en stygghet.

Tore Wold, Bunadsaum
  • Du skal heller ikke gni på flekken, da forstyrrer du ullfiberen.
  • Bruk heller et fuktig frottéhåndkle og absorber flekken bort.
  • Vask og skyll bunadsskjorta godt hvis den er blitt skitten. Oppbevar bunadsskjorta i tøypose eller i et putevar etter vask, for å unngå at den gulner. Stryk den først når du skal bruke den.
Nyheter

Tore Wold på Bunadsaum i Inderøy forteller at alt fra skader til brann, uhell og flekker, kan gjøre at bunaden blir totalt ødelagt.

– Det går an å kunststoppe en bunadsstakk, men det er en begrensning på hvor mye man kan legge inn. Hvis man får sigarettglo som brenner et hull er det relativt uproblematisk, men det vi har sett mye av de siste årene er at folk bruker Vanish. Det er en stygghet. Flekkfjerneren tar alt av farge i et større område og da kan rett og slett hele stakken bli ødelagt, sier Wold.

Ta grep mot møll

Det er kanskje ett år siden bunaden var i bruk sist. Da ble den muligens hengt inn i skapet igjen med flekker av både soddfett og svigermors deilige pavlova. Det er som å be om trøbbel, skal vi tro Marthe Ree Lian, kvinnen bak Marthes renseri. Hun har sett det meste hva gjelder flekker på både møbler og klær, men også hva som skjer hvis flekkene ikke blir tatt med en gang.

– Det har vist seg at det er mye møll ut og går. Møllen elsker ull, særlig hvis det er matrester på, sier Lian.

Dermed risikerer du at det blir hull i det dyreste plagget i klesskapet. Lian er derfor mer opptatt av at bunaden blir vasket rett

etter bruk, enn at man skal begynne rengjøringa før bruk ett år senere.

– Ikke gni på flekker

– For å unngå møll, er det viktig å rengjøre bunaden etter bruk. Etter at den er ren, kan man henge møllringer på kleshengeren for å holde møllen borte, forteller Lian.

Hun har mesterbrev i kjemisk rens, og er faglig ansvarlig i stjørdalsbedriften som fortsatt har hennes navn, selv om det er sønnen Sivert som har tatt over den daglige driften.

Marthe Ree Lian anbefaler, ikke overraskende, at finstasen bør renses hvis det kommer flekker på den. Men hvis du heller vil gjøre jobben selv, har hun følgende enkle råd og tips på veien:

– Rens gjerne

Lian erkjenner at våren også er høytid for renseriene.

Hun anslår at renseriet Marthes renseri renset og strøk rundt 400 bunadsskjorter før 17. mai i fjor, og at antallet omtrent er doblet i år.

– Det er mange som kjøper seg fritid, særlig i Trondheim. Resultatet blir også bedre enn om man gjøre det selv, hevder hun.