Ap: Flertallet sikrer mykere overgang til strammere skolebudsjett

Det ligger an til kutt i budsjettene til en rekke videregående skolene i Trøndelag. Nå bevilger fylkespolitikerne 70 ekstra millioner for å gjøre overgangen enklere.

Jan Inge Kaspersen (Ap)  Foto: Johan Arnt Nesgård

Nyheter

Flere videregående skoler i fylket må belage seg på å kutte i budsjettene fra neste år, som følge av en ny måte å fordele penger på utarbeida av fylkeskommunen etter sammenslåinga av de to trøndelagsfylkene.

Ap varsla i slutten av mai at de kom til å gå inn for å øke den foreslåtte bevilgninga til de fylkeseide videregående skolene.

Tirsdag kveld har et flertall av partiene på fylkestinget blitt enige om summene som skal sprøytes inn i budsjettene for utdanning. Flertallspartiene i fylkestinget er Ap, SV, Sp, KrF og MDG.
 

- Med Aps skolesatsning vil overgangen til den nye modellen bli mye enklere. De økte midlene vil føre til at en nedgang i elevtall ikke blir like dramatisk for den enkelte skole, sier Jan Inge Kaspersen (Ap) til T-A.

70 millioner

Fylkesrådmannens forslag til ny modell innebærer at flere videregående skoler i det gamle nordfylket får mindre penger enn før. Elevtall er sentralt for hvor mye penger skolene får. Elevtallet ventes å synke ved skolene i distriktene de neste åra - noe som påvirker økonomien ved en del skoler i negativ retning.

Flere rektorer har reagert på den nye fordelingsnøkkelen, i sine innspill til behandling av saken i fylkestinget i Namsos denne uka. Men Ap mener modellen er god, og sier skolene fortsatt må belage seg på kutt i henhold til den nye modellen.

Partiet vil imidlertid gjøre overgangen enklere for skolene, ved å doble potten som skal gå til en overgangsordning for de skolene som får kutt.

Fylkesrådmannen foreslo å bruke 20 millioner kroner, i løpet av de fem årene skolene kan jobbe med å få ned pengebruken sin til det nye og lavere nivået. Politikerne vil imidlertid gå for å bruke 40 millioner på denne ordninga.

- Noen skoler får mindre å rutte med, andre skoler skal ha mer. Overgangsordningen sørger for at de når det rette nivået raskere, melder Kaspersen på SMS til T-A tirsdag kveld.

De 20 millionene skal ifølge Kaspersen tas fra fjorårets overskudd i fylkeskommunen.

I tillegg til overgangspengene, vil Ap styrke utdanningssektoren med 50 millioner kroner.

- Dette gjør vi fordi vi ønsker at flest mulig elever skal gjennomføre videregående skole. Da må vi satse tungt på yrkesfag, og i tillegg fortsette den tunge satsninga på psykisk helse som vi har gode erfaringer med, sier han.

Den endelige vedtaket i saken skjer i i fylkestinget som starter onsdag.