Tidligere Sp-leder Johan J. Jakobsen (81) er død

Den tidligere Sp-lederen og statsråden Johan J. Jakobsen (81) fra Spillum i Namsos er død.

Johan J. Jakobsen er død. Her fotografert på Senterpartiets stand under valgkampen til stortingsvalget i 1981.   Foto: Foto: Bjørn Sigurdsøn NTB / NTB scanpix

Nyheter

Jakobsen sovnet stille inn lørdag kveld etter en lengre tids sykeleie.

Jakobsen ble valgt inn på Stortinget i 1973, og satt der til 2001, var Sp-leder i perioden 1979 -1991.

I perioden 1983 – 1986 var han samferdselsminister i Willoch-regjeringa og kommunalminister i jan P. Syses regjering i 1989 – 1990.

- Johan J. var en bauta i norsk politikk. En av de største fra Nord-Trøndelag noensinne. Jordnær, klok, raus og trivelig. Jeg minnes han som en god kollega. En god støttespiller. Og en hard motdebattant. Alltid saklig, og alltid med et smil på lur selv når det gikk ei kule varmt. Det er en dag for ettertanke og vemod. Men også en dag der gode minner igjen finner plass i tankene mine. Varme hilsener til hans familie. Tuntreet har falt!, skriver Bjarne Håkon Hanssen i et innlegg på Facebook.

I fjor ble Jakobsen tildelt Sp’s høyeste æresbevisning, Såmann-statuetten, for hans store og langvarige politiske virke for samfunnet og for Senterpartiet.

Jakobsen var parlamentarisk leder for Senterpartiet i årene 1977 til 1983 og 1991 til 1999. I 1997 var han Senterpartiets statsministerkandidat.

Jakobsens politiske arbeid var preget av et bredt samfunnssyn med forankring i ideen om likeverdighet mellom by og bygd og folk i ulike samfunnsgrupper. Jakobsen var en brobygger som virket samlende internt i Senterpartiet samtidig som han bygde relasjoner til andre partier på en måte som økte Senterpartiet innflytelse på samfunnsutviklingen.

Jakobsen var gårdbruker på Spillum i Namsos kommune da han ble valgt inn på Stortinget.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum sier Sp tar imot nyheten med stor sorg.

– Johan var lun, jordnær og brennende opptatt av å snakke hele Norges sak. Han hadde alltid et godt og uslitelig humør. Johan var en politiker som folk var glad i på tvers av politisk tilhørighet, sier Vedum om Senterparti-veteranen.

– Ikke bare virket han samlende innad i partiet. Han hadde også en egen evne til å bygge broer til andre partier. Både i regjering og i opposisjon var han en mester i å forhandle og å finne løsninger. Løsninger som ga ham og Senterpartiet stor innflytelse i norsk politikk, sier Vedum.

– Mye av hans arbeid høster både landet og Senterpartiet fruktene av i dag. Hans innsats og evne til å løfte andre var avgjørende for at det ble et klart nei til norsk EU-medlemskap i 1994, avslutter Vedum.