Mona Juul eneste søker til jobben som FN-ambassadør

London-ambassadør Mona Juul (59) er den eneste søkeren til jobben som Norges nye FN-ambassadør. Trolig blir hun utnevnt om kort tid, skriver Aftenposten.

Banebrytende: Mona Juul fra Steinkjer ble den første kvinnelige, norske ambassadør i London. Hun har mange nordtrøndere rundt seg.  Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen

Nyheter

Avisen har fått innsyn i søkerlisten til posten som FN-ambassadør, og viser også til kilder i Utenriksdepartementet som sier de anser saken som mer eller mindre avgjort.

Stillingen har vært ledig siden Tore Hattrem, som har hatt embetet siden 2016, ble utnevnt til ny utenriksråd i juni. Samtidig ble det kjent at tidligere utenriksråd Wegger Chr. Strømmen skulle overta som ambassadør i London, og nåværende London-ambassadør Mona Juul seilte dermed opp som en tidlig favoritt.

59-åringen har tidligere vært nestkommanderende i den norske FN-delegasjonen i New York. Juul har også vært norsk ambassadør i Israel, ekspedisjonssjef i UD, og statssekretær i UD for Ap.

Hun er også kjent fra prosessen med å forhandle fram en fredsavtale for Midtøsten, kjent som den såkalte Oslo-kanalen, der hun var sentral sammen med blant andre ektemannen Terje Rød-Larsen. Prosessen endte med at Israel og palestinske PLO signerte en fredsavtale i Washington i 1993.

Mona Juul er en norsk diplomat. Hun er oppvokst i Sparbu i Steinkjer kommune.


Nordtrønderen. Den fødte diplomat?

Nordtrønderne har erobret norsk diplomati i London. Skulle tro vi var født med evnen til å holde maska.

 

Mona Juul blir ambassadør i London

Politiker og diplomat Mona Juul ble i statsråd fredag utnevnt til Norges ambassadør til Storbritannia.