Flest viltpåkjørsler skjer før klokken åtte på morgenen

– Fra september til oktober øker antall påkjørsler med over 60 prosent i Trøndelag. Oktober er starten på høysesongen for viltpåkjørsler, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.  
Nyheter

I fjor ble det registrert 803 kollisjoner mellom bil og vilt i Trøndelag de siste tre månedene av året. Fire av ti viltpåkjørsler i løpet av året skjer nå frem mot jul, melder Gjensidige i en pressemelding.


Viltpåkjørsel: Tim Grey krasjet med elg i 80 kilometer i timen

– Jeg prøvde å trykke inn bremsen, men hadde ikke sjanse til å stoppe i det hele tatt, forteller Tim til Trønder-Avisa.

 

– Flest ulykker skjer mellom klokken 07.00 og 08.00 på morgenen, og etter klokken 17.00 og frem mot midnatt. Vær ekstra oppmerksom og demp farten, spesielt på utsatte veistrekninger og tidspunkt på dagen, tipser Eklo.

Demp farten

Sammenstøt med store dyr som elg og hjort fører ofte til alvorlige personskader og store materielle skader, spesielt om hastigheten er over 80 kilometer i timen. Høy fart gjør det også vanskeligere å oppdage og reagere i tide på dyr som er på vei inn i veibanen.

Mørkere kvelder, føreforhold, sesongtrekk og høstjakta er noen forklaringer på hvorfor det er spesielt mange viltpåkjørsler om høsten.

Meld fra hvis du kjører på dyr

Kjører du på et dyr har du plikt til å melde fra, enten det er husdyr eller vilt. Å etterlate skadde dyr er straffbart. Skadde dyr vil ofte prøve å gjemme seg og er vanskelig å finne. Dermed kan de bli liggende i dagevis og lide en smertefull død.

– Merk stedet du kjørte på dyret slik at det blir enkelt å starte søk. Så kontakter du politiet på 02800 som rekvirerer viltnemda, sier Eklo.

Gjensidige opplever at det er en utbredd misoppfatning om at det kan koste dyrt å melde fra om dyrepåkjørsler.

– Dette er feil – du risikere hverken bonustap eller trenger å betale egenandel på forsikringen ved dyrepåkjørsler, sier Eklo.


Gode råd:

  • Demp farten, spesielt på utsatte vegstrekninger og tider på døgnet.
  • Vær ekstra oppmerksom der det er mye vegetasjon nær veien.
  • Fareskilt er utplassert langs veien av en grunn.
  • Meld fra til politiet hvis uhellet er ute. Det er straffbart å etterlate skadde dyr.

Her er faren for elgpåkjørsel størst

De siste ti årene har det vært 3.690 viltpåkjørsler i Nord-Trøndelag.

 

Kraftig økning i elgpåkjørsler

I løpet av årets to første måneder fikk politiet i Nord-Trøndelag 99 meldinger om sammenstøt mellom elg og bil.