Steinkjer kornsilo aner ikke hvor mange kornåkre som står igjen

– Om det blir levert sju eller sytti lass når godværet kommer, er ikke godt å si, sier daglig leder Sveinung Flægstad ved Steinkjer kornsilo.
Nyheter

Steinkjer kornsilo sendte onsdag ut gruppe-sms til 250 produsenter for å prøve å få klarhet i hvor mange som fremdeles har korn som skal leveres.

– Om det blir levert sju eller sytti lass når godværet kommer, er ikke godt å si. Vi har ingen formening om hvor mange åkre som står igjen, sier daglig leder Sveinung Flægstad i Steinkjer kornsilo.

Utfordrende værforhold

Årets vær har gjort det utfordrende å være bonde. Først var det for tørt i sommer, og så ble det store mengder regn midt i innhøstingen.

Flægstad er spent på hva som skjer om et par dager når sol og vind melder sin ankomst. Han forteller at kornsiloen gjerne vil være forberedt på å hjelpe bøndene som kommer med levering nå.

– Vi måtte foreta oss noe for å finne ut hva som vil skje. Trolig har noen jordsmonn sånn at de kommer utpå åkeren med utstyret de neste dagene. Noen av åkrene har sene sorter, og de tåler litt vær, så noen som står kan sannsynligvis ha god kvalitet, men det er mye som er nedbrutt, værskadd og har spiret, sier Flægstad.

Rekordår i Frosta

I Frosta er det helt andre prognoser. Der har noen til og med hatt rekordår.

– Det står igjen litt korn noen steder, men det er antagelig snakk om to til tre bønder. Enkelte har hatt rekordår på opptil 800 kilo på målet, sier Jan Karsten Pettersen på kornmottaket i Frosta.

Pettersen forteller at det er levert omtrent like mye korn som tidligere.

– Jeg vet om en som har igjen 80 mål med korn, men jeg vet ikke hvor mye som er igjen av det etter tre netter med tele.

Han forteller også at enkelte har hatt opp imot 35-40 prosent vann i kornet, og det er levert litt mindre korn generellt på grunn av dårligere avlinger.

Nesten ferdig i Verdal

Ved Verdal kornsilo har de tatt imot 17 tusen tonn korn. Rindsem Mølle har tatt imot 11 tusen tonn korn.

– Jeg vet at det er noen bønder igjen i Verdal som ikke har fått tatt kornet, men det er ikke mange. Det er noe kvantum som står igjen, men det vi vet er at vi skal ta imot fra stjørdalsområdet, der står det fremdeles flere kornåkre og kornet trengs i Steinkjer og Overhalla til kraftfôrproduksjon, sier siloleder Elling Røstad.


Kornmottakene i Trøndelag er forberedt på rush av korntransporter inn fra åkrene.

– En del tørkeskadd korn

Daglig leder Vegard Røstad ved Rindsem Mølle konstaterer at noe av kornet som er kommet inn er tresket for tidlig.

 

Han forteller at de i tillegg er budd for å ta imot fra lokale bønder.

– Jeg tror ikke det står så mye korn her. Antagelig er det veldig mye vann i kornet som kommer inn nå, sier Røstad.

90 prosent av normalen i Steinkjer

Steinkjer kornsilo sin oversikt over råkorn viser en klar nedgang både fra 2016 og 2017, men årets kornlevering er fremdeles bedre enn i 2015.  Foto: Steinkjer kornsilo

 

På Steinkjer kornsilo har de per nå har tatt inn 21.052 tonn, som er 91 prosent av gjennomsnittet de siste fem årene på samme dato (23.223 tonn pr 10. oktober).

– På samme dato i fjor var det tatt inn 25.787 tonn. Det vil si at vi nå er på 82 prosent i forhold til samme dato i fjor.

– Tidligere i høst var vanninnhold noe lavere enn normalt, men om det vil komme noen dager med kornmottak nå så regner vi med høyt vanninnhold, sier Flægstad.


350 søkte om erstatning etter kriseår

Kornbønder over hele Nord-Trøndelag fikk store problemer i fjor etter kulde og nedbør som ødela avlingene. Nå har flere søkt om erstatning, men ikke alle får.

 

Støtter kornbøndene i et historisk dårlig år

2015 blir et historisk dårlig kornår i Nord-Trøndelag. Mange kornbønder mister halve inntekten sin som følge av krisen.

 

Bøndene forhandler om krisepakke

Bøndene krever krisehjelp etter sommerens tørke i Sør-Norge. Mandag møttes organisasjonene og Landbruks- og matdepartementet for å starte forhandlinger.