Direktøren fyller 60

Administrerende direktør Bjørnar Tromsdal fyller 60 år i dag. Det er ingen ubetydelig merkedag for en mann som har prøvd mer enn de fleste – på både godt og vondt.

Bjørnar Tromsdal, adm. dir. i Trønder-Avisa, fyller 60 år i dag, fredag.  Foto: Jon Åge Fiskum

Nyheter

Bjørnar startet sin arbeidsdag i Trønder-Avisa for 38 år siden – på lokalkontoret i Levanger. Siden den spede start ved inngang til 1980-tallet er det blitt mange utfordringer og høyst ulike poster å fylle i avishuset – som på veien har utviklet seg til å bli en moderne, flermedial bedrift.

Bjørnar Tromsdal har jobbet som journalist, avdelingsleder, desk- og reportasjesjef, redaktør og bekledd ulike roller med tittelen direktør – før han tidlig i år overtok som adm.dir. i Trønder-Avisa og konsernsjef i det vi i det daglige kaller TA-konsern, som i tillegg til Trønder-Avisa omfatter Namdalsavisa, Steinkjer-Avisa, Snåsningen, Inderøyningen og Trønder-Distribusjon.

Bjørnar kom inn i avisa mens journalistene fortsatt skrev på maskin, mange frilansere leverte manus fra penn og lukta fra blysatsen satt i veggene. Internett var ikke engang en fantasi og i mangt ble faget utført som det var blitt i mangfoldige tiår. Bilder var ikke noe man overførte fra smarttelefonen og som var ute hos digitale lesere i løpet av noen sekunder. Først måtte journalistene haste til nærmeste jernbanestasjon og sende filmen til Steinkjer med første tog – hvor det ventet et par prosesser i mørkerommet før filmen i det hele tatt var noe å se på. Deretter ble det laget papirkopier – også det en jobb som ble utført over dunsten fra ulike væsker med alt annet enn helsebringende innhold, i skinnet fra røde lamper som knapt ga arbeidslys. Så skulle desken gjøre sine vurderinger om utsnitt og størrelse – før bildene måtte innom nok en runde i et nytt mørkerom, som ble betjent av medlemmer i Grafisk Forbund og hvor ingen journalister eller redaktører hadde adgang. Først da reprokameraet hadde produsert nye papirkopier var bildene klar for å bli «pastet» – det vil si limt opp på avissider. Dermed gjensto siste etappe – å lage sidefilm og til slutt trykkplater. I dag er det bare trykkplatene som er igjen av den gamle prosessen – resten er innhentet av den teknologiske utviklingen. Vel å merke hvis bildene skal på trykk i papiravisa. Publiseres de digitalt, foregår alt med noen tastetrykk ved PC-en. Dette sier alt om hamskiftet som journalistikken og avisvirksomheten har vært gjennom siden dagens direktør første gang ble henvist til en pult i en krok i lokalkontoret i Levanger.

Bjørnar Tromsdal har stått sentralt i alle disse utviklingsprosessene. Han var i mange år utviklingsredaktør med ansvar for den teknologiske revolusjonen i redaksjonen da internett for alvor gjorde sitt inntog, før han gikk fra denne rollen til jobben som utviklingsdirektør med et overordnet ansvar for hele avisselskapet. Da Polaris ble en viktig samarbeidspartner i takt med at et økende antall oppgaver ble slått sammen til fellesfunksjoner i samarbeid med aviser fra Sunnmøre til Finnmark, var det Bjørnar som fikk ansvar for å holde i alle tråder og sørge for at overgangene gikk så smertefritt som mulig – helst uten at noen oppdaget jobben han gjorde.

Bjørnar Tromsdal ble født inn i sosialdemokratiet i Verdal med en far som var legendarisk Ap-ordfører gjennom mange år, og rakk selv også en runde i kommunestyret – før han forlot politikken til fordel for journalistikken. Samfunnsengasjementet er fortsatt til stede i rikt monn – om han enn med årene har fått et mer avslappet forhold til partipolitikken. Hans demokratiske sinnelag er udiskutabelt og han lar sjelden en anledning gå fra seg til å advare mot autoritære og antidemokratiske krefter – hva nå de måtte komme fra ytre høyre eller ytre venstre.

For noen år siden fikk Bjørnar Tromsdal påvist en uhyre krevende kreftdiagnose – som dessverre få kommer levende fra møtet med. Bjørnar tilhørte heldigvis mindretallet – men sykdommen og den tøffe behandlingen satte sine spor. Fortsatt sliter han med senskader etter det som skjedde, noe som gjør den enorme innsatsen han legger ned for avisselskapet, desto mer imponerende. Da tidligere toppsjef Arve Løberg på nyåret takket av var mange spent på hvem som skulle ta over. Gleden var samstemt og ekte blant de ansatte da det ble klart at Bjørnar hadde takket ja til utfordringen – som var ekstra krevende fordi vi sto midt oppe i diskusjon om eierskapet i avisselskapet.

Bjørnar har i mange år bodd i Inderøy – i et hus som nok har blitt romsligere de siste årene, i takt med at ungene er blitt voksne og har «forlatt redet». Ingen som kjenner ham er i tvil om at de fire barna er de viktigste i livet hans – sammen med kjæresten Kari. Han blir gjerne både blank i øynene og varm i stemmen når han snakker om dem.

Det er ingen overdrivelse å si at dagens jubilant er «anglofil» – en benevnelsen han bærer med stolthet. Han kunnskap om og interesse for britisk historie og samfunnsforhold er enorm – og når han har fri, går turen gjerne fra Værnes til London. Hva som kom først av høna eller egget skal være usagt – men det er heller ingen hemmelighet at hans interesse for Beatles er større enn for de fleste andre. I ungdommen ble han såpass hardt bitt av musikkbasillen at han fikk mange år som aktiv musiker – og var en av stifterne av bandet Mirage, trøndersk mester i rock.

For meg har Bjørnar i mange år vært en nær og fortrolig venn og kollega. Han er en usedvanlig klok samtalepartner og bringer med seg livserfaringer som gjør ham vel verd å låne øre til, også om det er krevende tema som legges på bordet. Særlig da. Noen av mine fineste stunder de siste årene har jeg hatt i stua hans på Inderøy – hvor vi har satt oss ned med en konjakk og diskutert både fag og andre ting som har opptatt oss.

Kjære Bjørnar: Jeg har absolutt alle ansatte i mediehuset med meg når jeg ønsker hjertelig til lykke med dagen. Forhåpentligvis blir du med oss i arbeidet med å utvikle Trønder-Avisa som medieprodukt og selskap i mange år ennå.

John Arne Moen, sjefredaktør i Trønder-Avisa