Gladmelding fra SSB: Vi får mer å rutte med

Årets lønnsvekst ble spist opp av strømsjokket etter tørkesommeren, men de neste årene vil vi få mer å rutte med, ifølge SSBs siste prognoser.

Ny fase: Ifølge SSB går konjunkturoppgangen over i en ny fase.  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix (Illustrasjonsfoto)

Nyheter

De siste årene har vært magre for vanlige lønnsmottakere. Den historisk lave lønnsveksten i 2016 ga oss i praksis null eller litt mindre kjøpekraft. Fjoråret ga heller ikke noen reell økning. Årets forventede lønnsvekst på 2,8 prosent ligger nær rammen fra lønnsoppgjøret. Men også den blir spist opp, takket være de økte strømprisene som fulgte etter den rekordtørre sommeren. 

Framover ser det hyggeligere ut, ifølge prognosen som Statistisk sentralbyrå (SSB) la fram torsdag. Økte oljeinvesteringer vil gi et løft for industrien, arbeidsledigheten ventes å falle, og flere kommer i jobb. Det gir økt press i arbeidsmarkedet og bidrar til å trekke lønningene oppover.