Studie: Bare halvparten av matallergikerne var allergiske

Bare halvparten av amerikanerne som trodde de hadde en matallergi, fikk det bekreftet hos legen, viser ny studie.

Det er langt flere som tror de er allergiske mot ulike typer mat enn det som kan bekreftes av leger, viser en ny studie. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix 

Nyheter

To av ti voksne i USA tror de har en matallergi. Dette er nesten dobbelt så mange som faktisk har fått en bekreftet diagnose, viser studien som nylig ble publisert i tidsskriftet JAMA Network Open.

10 prosent sa de hadde allergi

I studien, som er basert på spørreundersøkelser blant over 40 000 innbyggere, oppga 10,8 prosent å ha en bekreftet matallergi. Blant dem som trodde de var allergiske, rapporterte mange om symptomer som ikke stemmer med ekte matallergi, skriver Forskning.no.


Knuser myten om «nøttestøv» og advarer mot nøtteangst

Mener nøtteangsten på skoler, barnehager og arrangement skaper unødvendig uro og redsel for dem som er allergiske.

 

Dette er kjent problemstilling fra de fleste vestlige land, bekrefter klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Østberg Landaas ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.

– En europeisk studie viser at 5,9 prosent mener de selv har matallergi, mens kun 2,6 prosent kan bekreftes ved enten overbevisende sykehistorie eller ved positiv kostprovokasjon, opplyser Landaas til forskning.no.

Mange tror de er allergiske

Ved en kostprovokasjon får pasienten ulike typer mat under kontrollerte forhold slik at leger kan se om det virkelig kommer en allergisk reaksjon.


54.000 trøndere skal testes for cøliaki

Tidligere studier har vist at det er fire til sju ganger flere som har cøliaki enn de som har fått diagnosen.

 

Christine Henriksen, ernæringsfysiolog og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, kjenner ikke til noen lignende studier av voksne i Norge. Men resultatene stemmer med norske studier på barn, bekrefter hun.

– At langt flere tror de er allergiske enn antallet som har fått det bekreftet fra legen, stemmer godt overens med det vi vet fra før, sier hun til Forskning.no.

Hun mener den totale forekomsten av matallergier sannsynligvis er enda lavere i virkeligheten, siden studien bare baserte seg på spørreundersøkelse.


Myndighetene skal revurdere glutenstøtten

Myndighetene skal gjennomgå den økonomiske støtten til personer med cøliaki og revurdere støtten til glutensensitive, som i dag er på 24.000 kroner i året.