Flyproblemene løst – noen avganger forsinket

De tekniske problemene som førte til full stans i flytrafikken i morgentimene fredag, er løst. Det ble imidlertid enkelte følgeforsinkelser.
Nyheter

Datanettverket som gir Avinors systemer informasjon om flygninger som skal trafikkere i norsk luftrom, var nede i morgentimene. Rett før halv sju fredag kom meldingen om at problemene var løst.

– Trafikken går etter hvert som normalt, men det vil bli noen følgeforsinkelser utover dagen, skriver Avinor.

Sjeldent tilfelle

Lufthavndirektør ved Trondheim Lufthavn Værnes, Marit Helene Stigen, sier til NRK at de har begynt å få av gårde fly, og at de aller fleste flyene vil gå, med små forsinkelser. Trafikken ble gjenopptatt i 07.00-tiden.

Informasjonssjef i SAS Knut Morten Johansen sier han ikke har opplevd så store problemer før.

– Dette hører til sjeldenhetene. Jeg har opplevd dataproblemer som har stengt deler av luftrommet tidligere, men ikke i så stor grad som nå, sier han.

Feilen lå i England

Ifølge Avinors oversikt var det ingen innstilte avganger fra Oslo lufthavn som følge av de tekniske problemene, men flere avganger fikk nye tider.

Feilen lå ifølge Avinor i England. Den medførte svært begrenset kapasitet i flytrafikken.

– Vi vet at noen fly ble innstilt som følge av situasjonen som oppsto i morgentimene. Men trafikken vil normaliseres i løpet av et par timer. Det er ingenting som per nå tyder på at hacking er årsak til databruddet, sier kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor.

Ikke rammet andre

Feilen skal ha oppstått natt til fredag, og Avinor begynte å varsle klokken 04, melder NRK. Det var Avinors ansatte sammen med IT-leverandørene deres som jobbet med å finne feilen.

Ifølge Ulverud skal ikke feilen ha rammet noen andre land.

– Vi har spurt om dette gjelder andre land, men beskjeden er at det bare er Norge som er rammet. Dette systemet leverer informasjon om alle flygninger i norsk luftrom, som flygeledere og kontrollsentre er avhengig av, sa hun.