Valgkomitemedlem forteller: Derfor gav jeg meg på Giske-verv

Trondheim Ap skal ha krevd å få Trond Giske inn i arbeidsutvalget, og gjort det klart at de ville kreve Giske på nestlederplassen dersom komiteen ikke gav etter. – Jeg synes det er litt ufint, sier valgkomiteemedlem Trine Reitan.

Trine Reitan fra Verdal, er blant dem som mener det er for tidlig å gi Giske et lederverv eller en plass i arbeidsutvalget. 

Nyheter

Det var Trondheim Ap som ville ha Trond Giske inn i det mektige arbeidsutvalget i fylkesstyret i Trøndelag Ap, under møtene i valgkomiteen onsdag.

Det bekreftet utvalgsleder Jorodd Asphjell i pressekonferansen etter møtet.


Enstemmig innstilling: Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap – men kan få annet maktverv

Trond Giske foreslås ikke som nestleder i Trøndelag Arbeiderparti – men kan få annet maktverv.


– For tidlig, for både Trond og partiet

Det han ikke sa noe om var imidlertid hvordan det skjedde underveis i møtet.

Møtende i valgkomiteen, Trine Reitan fra Verdal, er blant dem som mener det er for tidlig å gi Giske et lederverv eller en plass i arbeidsutvalget.

– Det er for tidlig, for både Trond og partiet, sier Reitan til Trønder-Avisa like etter møtet.


Nordmelan (Ap) om at Giske er inne i varmen: – Veldig, veldig skuffet

Jorid Juliussen Nordmelan langer ut mot Trond Giske.


Ble gjort forsøk på Giske som nestleder

Men innstillingen som kom ut fra det to timer lange møtet i valgkomiteen var enstemmig. Med Giske foreslått som medlem av arbeidsutvalget.

– Det ble gjort forsøk i møtet på å få inn Giske som nestleder. Det ble sagt fra de som ville ha inn Giske at de ville ha ham som nestleder om han ikke ble med i arbeidsutvalget. Derfor gav jeg meg på det, sier Reitan, som mener Giske godt kunne vært vanlig styremedlem, men uten å bli en del av ledelsen i styret.

Hun reagerer på framgangsmåten.

– Jeg synes det er litt ufint, for akkurat den biten trodde jeg vi hadde landa, sier Reitan, som sier hun mandag gjorde det klart overfor valgkomiteen at hun ikke ønsker Giske som nestleder.

Jorodd Asphjell, leder av valgkomiteen har en annen oppfatning enn Reiten, om hva som skjedde i dagens møte.

– Dette stemmer ikke. Mesteparten av diskusjonen gikk på den geografiske fordelingen mellom nord, sør og Trondheim, sier Asphjell til VG.

Oppdatering: Til Trønder-Avisa onsdag kveld avklarer imidlertid Asphjell at hendelsesforløpet var slik Reitan beskriver.

– Det oppstod en diskusjon om at det kanskje ikke var aktuelt likevel å gi Giske en plass i AU, etter at komiteen var enige om at Giske ikke skulle bli nestleder. Da sa Trondheim at de ville fremme nestlederforslag og dermed være uenig. Da hadde vi behov for å ta en pause. Det var ingen trussel, bare at det ville vært å gå tilbake til start, sier Asphjell.

Rett til å fremme sine synspunkt

Leder i Trondheim Ap, Hanne Moe Bjørnbet, svarer at hun ikke sitter i valgkomiteen og dermed ikke kan uttale seg om hva som har skjedd i deres møte.

– Når det er sagt, så må Trondheim i likhet med andre kommunepartier har rett til å fremme sine synspunkter. Vi har hatt et ønske om å bidra til en løsning som ivaretar alle deler av fylket, og er glad for at valgkomiteen har kommet frem til en enstemmig innstilling, skriver Bjørnbet i en SMS til Trønder-Avisa.

– Ledere viser veg

Arbeidsutvalget er i vedtektene i Trøndelag Ap beskrevet som et "saksforberedende organ for partiets fylkesstyre", som kan behandle "hastesaker når det er nødvendig".

Praksis har vært at arbeidsutvalget blant annet gir innstillinger til fylkesstyrets behandling av saker.

– Hvorfor er det greit å ha Giske som styremedlem, men ikke med i arbeidsutvalget?

– Det er lederne som viser veg. Det er for tidlig for at Giske skal vise veg nå, sier Reitan

Ifølge flere kilder skal lederspørsmålet også ha blitt diskutert i dagens møte i valgkomiteen, på tross av at lederen av komiteen etter møtet sier det er enighet i komiteen om hvem som skal være leder og nestleder.