Store ressurser leter etter fire personer som er værfaste i Snåsa

Fire personer på snøscooter kontaktet politiet tirsdag kveld. Det er svært krevende vær og terreng.

Store styrker leter etter fire personer i Snåsafjella. Følget kontaktet politiet tirsdag kveld.  Foto: Monica Irén Solberg Susegg

Nyheter

Fire personer på snøscooter kontaktet politiet tirsdag kveld etter at de ble værfaste i Imdsalsfjellet i Snåsa.

Det er meget dårlig vær på stedet.

Politiet, sammen med Røde Kors og lokalkjente personer, iverksatte like før klokka 22.00 tirsdag kveld en aksjon for å bistå de fire personene. Ifølge politiet var de fire personene på tur tilbake etter arbeid med en reinsflokk, og skulle kjøre tilbake over Imsdalsfjellet.

Politiet har tidvis kontakt med turfølget per telefon.

Ved 11-tiden onsdag formiddag ble de fire i følget funnet og hentet av Seaking:


Dårlig vær og terreng gjør at søkeforholdene i Snåsa er vanskelige. Video: Monica Irén Solberg Susegg.

 

Sterk vind og null sikt

– Dårlig vær med null sikt gjorde at de kom for langt til venstre og har kjørt seg fast, sier operasjonsleder Rune Handegard ved Trøndelag politidistrikt.

Én av de fire skal ikke være kledd for uværet, og har ifølge politiet tatt tilhold i en pulk.  Lokalkjente personer, sammen med politi og Røde Kors har iverksatt en redningsaksjon og forsøker å ta seg inn til de fire personene.

(Saken fortsetter under kartet.)

 

Sender inn redningspersonell

– Vi vet hvor de er og håper å kunne være der om et par timer, hvis vi klarer å komme oss inn. Vi sender så få personer som mulig for å unngå at flere får problemer, sa Handegard tirsdag kveld.

De fire værfaste skal befinne seg ved Litllandskoro, mellom Frostklumpen og Grønliklumpen.

Klokka 23.24 tirsdag kveld melder politiet at de sammen med kjentmann og Røde kors kjører inn i fjellet fra Vålan med flere snøscootere.

Også Sivilforsvaret, helsepersonell og frivillige har mobilisert.

Venter på dagslys

Redningsaksjonen pågikk hele natta, uten hell. De fire sitter fortsatt fast i fjellet.

04.44 melder politiet at Seaking har forsøkt å fly inn i området, men måtte snu.

– Søket ble avsluttet nå på morgenkvisten, og vi venter nå på dagslys og friskt mannskap før vi starter opp igjen, forteller operasjonsleder i Trøndelag politidistrikt, Håvard Høyem.

– Begynner å bli preget

Ved 8.30-tiden sier operasjonsleder Solfrid Lægdheim at personene fremdeles ikke er lokalisert.

Store styrker deltar i søket. Blant annet er det 14 snøscootere ute, i tillegg til at Seaking har fløyet inn i området for å søke.

– Det er snø og kuling; svært krevende vær og terreng. De har vært ute hele natta og begynner å bli preget av det. De har søkt ly under en skrent og under sleden de har med, sier Lægdheim.

Politiet har fremdeles kontakt med de savnede.

– Vi har fullt trøkk i Snåsa, med fire patruljer fra Snåsa, to fra Overhalla og én fra Steinkjer, i tillegg til flere frivillige. Vi prøver nå å få tak i flere folk slik at man kan få litt avlasting, sier vaktleder Pål Erik Lyngstad i Røde Kors i Nord-Trøndelag.

Trønder-Avisas reporter på stedet melder ved 8.45-tiden at det er svært krevende værforhold i det aktuelle området.

Redningshelikopter og snøscootere

Hovedredningssentralen melder ved 10-tiden at redningshelikopteret har startet nytt søk i dagslys. Luftambulansen bidrar i søket. Klokka 10.40 er redningshelikopteret tilbake i Snåsa etter tanking på Værnes. Det gjøres forsøk på å peile jaktradio som er i bruk.

Trønder-Avisas reporter sier at man som følge av de dårlige forholdene kun kan sende ett helikopter av gangen. En helt ny luftambulanse, med nytt utstyr og full tank, står på KO, men det Seaking, som har peileutstyret, som er sendt ut for søk nå. Luftambulanse blir stående i og med at man regner med at det er flere i turfølget som trenger øyeblikkelig hjelp.

– Åtte snøscootere kjørte nettopp ut og politiet er på plass med hund. Det er generelt veldig mye som foregår på stedet akkurat nå, sier Trønder-Avisas reporter.

Ved 11-tiden onsdag formiddag ble de fire i følget funnet og hentet av Seaking: