Nordlandsbanen stengt på grunn av avgravd fiberkabel

Feil på kommunikasjonssystemet lammer all togtrafikk mellom Trondheim og Mosjøen.

Innstilt: Alle togavganger mellom Trondheim og Mosjøen er for øyeblikket innstilt.  Foto: Tipser

Nyheter

Nordlandsbanen er stengt mellom Trondheim og Mosjøen på grunn av feil på kommunikasjonssystemet, melder Bane Nor.

Årsaken til systemfeilen er at en kabel har blitt gravd over, noe som har skapt problemer for både kommunikasjonssystemet og signalanlegget.

Fiberkabel gravd over

Det er foreløpig ukjent hvor langt tid det vil ta å orden opp i feilen.

– Det er gravd over en fiberkabel som inneholder mange små kabler som må skjøtes. Det er derfor vanskelig å si noe om hvor lang tid det vil ta å ordne opp i problemene, sier pressevakt i Bane Nor Ragnhild Aagesen til NTB.

– Det er helt utrolig!

Utbruddet kommer fra Hilde Gunn Slottemo som like etter kl. 17.00 forteller at hun og mange andre frustrerte passasjerer har stått på Værnes og ventet på buss-for-tog i godt over en time.

– NSB sier de ikke har greid å oppdrive hverken busser eller taxier. Samtidig har mange nesten tomme flybusser kjørt forbi, uten å ta opp ventende togpassasjerer. Og hvilket selskap eier flybussen? Jo, NSB, sier Slåttemo til Trønder-Avisa.

Etter en time ga hun opp og valgte å ta flybussen inn til Trondheim.

Kritisk til informasjonen fra NSB

Flere andre personer har tatt kontakt med Trønder-Avisa og er kritisk til manglende informasjon.

– Meget lite info å å få fra NSB. Ingen beskjed om alternativ transport for tog enda, sier en av de ventende togpassasjerene kl. 16.30.

Samme person kan en halvtime senere fortelle at NSB har informert om at de sliter med å få tak i busser, men at vedkommende selv har fått plass på minibuss til Steinkjer.

NSB jobber med å skaffe transport

– Vi forsøker å skaffe alt vi kan av alternativ transport. Situasjonen er langt fra optimal, men det er slikt som skjer når akutte brudd oppstår, sier pressevakt Åge-Christoffer Lundeby hos NSB kl. 17.06.

– Passasjeren klager på mangelfull informasjon?

– Jeg må bare henvise til vår app og hjemmesider hvor vi forsøker å holde de reisende oppdatert. Når det gjelder informasjon over høyttaler eller på toget er dette Bane Nor sitt ansvar, sier Lundeby.

Vurder alterntiv transport

På grunn av at det ikke er plassbestilling på lokaltogene, har NSB ikke oversikt over hvor mange reisende som er rammet av at alle tog mellom Trondheim og Mosjøen nå er innstilt.

Hvis reisende med et senere tog i kveld har en tight ruteplan, anbefaler Lundeby at de vurderer en alternativ reisemåte.

Alt er innstilt

Kabelbruddet berører lokaltogene mellom Trondheim S og Støren, Trondheim S og Bodø, i tillegg til Trondheim S og Steinkjer.

Kabelbruddet fører også til at Ofotbanen er stengt for trafikk, noe som berører toglinjen mellom SJ Narvik og Riksgränsen, opplyser Bane Nor.